Divendres, 19 d'abril de 2024
fons europeus

11 municipis del Pallars i els dos consells, sense ajuts per a projectes d'energia neta

El president de la Diputació de Lleida reclama al govern espanyol reobrir la línia que ha denegat els fons europeus a més d'un centenar de municipis de la demarcació

Jordi Ubach Llorens Tremp | 3 de gener de 2023 a les 09:07
Sort és un dels municipis afectats | Arxiu
Fins a 11 municipis del Pallars, entre els quals Sort, i els dos consells comarcals s'han quedat sense ajuts europeus per realitzar actuacions relacionades amb l'energia sostenible i l'estalvi energètic. Les peticions han estat desestimades pel Ministeri per a la Transició Ecològica per indisponibilitat de pressupost, malgrat la partida s'hagi ampliat dues vegades des de la seva activació.

En el conjunt de la demarcació de Lleida són més d'un centenar els municipis afectats. És per aquest motiu que el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha reclamat al govern espanyol que reobri la línia d'ajuts “o qualsevol altra línia de finançament semblant que cobreixi les necessitats del món rural a adaptar-se a una major eficiència energètica sostenible”. 

La subvenció correspon al programa DUS5000, finançat íntegrament amb fons de la Unió Europea, i que es va concebre per donar suport a projectes singulars locals d’energia neta en municipis de menys de 5.000 habitants. ​“Si alguna cosa tenia de positiva la convocatòria era que ajudava a trencar la bretxa entre l’entorn urbà i el rural, també en quant a les energies sostenibles” assegura Talarn a la carta que ha enviat a la vicepresidenta Teresa Ribera.

Talarn també demana a Ribera que “es depurin responsabilitats per la nefasta gestió” d’aquests fons europeus. En aquest sentit, el president recorda els diferents pronunciaments públics del ministeri garantint que “la partida pressupostària s’ampliaria sense problemes fins a cobrir la totalitat dels projectes presentats en temps i forma”.

Cal tenir en compte, segons Talarn, que dels 231 municipis que conformen la demarcació de Lleida, el Pirineu i l'Aran, 215 tenen menys de 5.000 habitants. Segons ha assegurat Talarn, el programa europeu DUS5000 "el vam entendre com una aposta, inèdita fins ara, per aquelles poblacions sobre les quals pesen massa llargues dècades de desinversió pública”.

Municipis i consells pallaresos sense ajuts

Alins
Baix Pallars
Conca de Dalt
Consell Comarcal Pallars Jussà
Consell Comarcal Pallars Sobirà
Espot
Farrera
La Guingueta d'Àneu
La Torre de Capdella
Llavorsí
Rialp
Soriguera
Sort


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació