Dimarts, 23 d'abril de 2024
biodiversitat

Editen un llibre per difondre l'ús de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals de l'Alt Pirineu

També s'ha impulsat per primer cop un projecte de comercialització d'una vintena de varietats recuperades

Pallars Digital Alins | 22 de desembre de 2022 a les 09:01
Horts tradicionals a Lladrós | Oriol Grau
El Parc Natural de l'Alt Pirineu, conjuntament amb l'entitat Salvatgines, dona suport al projecte de recerca impulsat pel Col·lectiu Eixarcolant de recuperació i conservació de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals de la zona de l'Alt Pirineu. Aquest dijous, de fet, es presentarà a la llibreria especialitzada Naturallibres d'Alins el llibre La vida quotidiana a l'Alt Pirineu des d'una perspectiva etnobotànica.

L'obra visualitza aquest projecte i recull el testimoni de més d'una seixantena de persones que expliquen les varietats de plantes tant silvestres com cultivades que hi havia a la zona durant la primera meitat del segle XX i el seu ús. A la presentació hi assistiran diversos padrins i padrines de la Vall Ferrera que han participat en el projecte. Es tracta del tercer llibre que s'edita en el marc del projecte. Anteriorment, també s'havia editat el conte infantil Padrina, ens expliques l'Alt Pirineu? i el llibre 30 varietats de l'Alt Pirineu.
 
Un dels eixos centrals del projecte de recerca, prospecció etnobotànica i difusió dels coneixements tradicionals relatius a la biodiversitat cultivada a la zona de l'Alt Pirineu ha estat la recuperació de varietats agrícoles i ornamentals tradicionals. Les varietats locals posseeixen la facultat d'adaptar-se a les condicions de sòl, altitud i clima específic del Parc. Un fet que fa que estiguin completament integrades als sistemes tradicionals, com ara els horts.
 
L'economia de mercat ha comportat una pressió per adoptar varietats millorades amb rendiments més elevats, cosa que ha produït una erosió genètica de les varietats locals. L'objectiu del llibre i del projecte és revertir aquesta tendència i recuperar l'ús d'aquestes varietats i espècies locals, que formen la biodiversitat cultivada del Parc Natural.

Així, s'ha impulsat la creació d'Esboïga, l'Associació de Varietats Locals de l'Alt Pirineu, que ha permès la multiplicació de material vegetatiu en horts voluntaris. Gràcies a aquesta multiplicació de llavors, i amb l'objectiu que tota la població pugui tornar a cultivar aquestes varietats tradicionals, s'han comercialitzat una vintena d'espècies i varietats del banc de llavors de l'Alt Pirineu.
 
S'han escollit catorze varietats agrícoles tradicionals: carbassa de casa Joan Blau; carbassa de casa Monet; blat de moro de fer crispetes de Sant Romà de Tavèrnoles; carbassó blanc que corre; api de Tírvia; col comuna de casa Armengol; enciam d'hivern de Tírvia; enciam moreno d'Arròs de Cardós; enciam moreno de la Rita; enciam de cassoleta; escarola de fulla ampla; tomata grossa d'Escàs; tomata grossa de casa Joan Blau, i tomàquet popa de vaca. També s'han posat a la venta sis espècies ornamentals tradicionals: blauet, cascall de casa Marxanta, cosmos, espueles, malva rosa i rosa mística. Més endavant, es preveu ampliar la diversitat d'espècies i varietats disponibles.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació