Divendres, 19 d'abril de 2024
plaques solars

Forestalia ofereix 1.800 euros per hectàrea a diversos propietaris de terrenys d'Isona i Conca Dellà

L'oferta, que va ser rebutjada per la majoria de propietaris, també inclouria respectar el sòl d'ús agrícola i reduir l'IBI al 50%

Pallars Digital Isona | 19 de desembre de 2022 a les 10:38
Membres de la plataforma anti-MAT concentrats davant del Cafè Modern d'Isona | Plataforma contra la Autopista Eléctrica
Forestalia hauria ofert 1.800 euros anuals per hectàrea a 10 propietaris de terrenys agrícoles d'Isona i Conca Dellà. Així ho afirma en un comunicat la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica, membres de la qual es van concentrar el passat dimarts a la tarda davant del Cafè Modern d’Isona, on representants de l'empresa de renovables estaven reunits amb aquests propietaris i, segons assegura la plataforma, també amb l'alcaldessa del municipi, Rosa Amorós.

Segons la plataforma, que tenia dos membres presents a la reunió, els cinc representants de Forestalia també haurien proposat als amos dels terrenys que el sòl que ocuparien els parcs fotovoltaics projectats a la zona continuaria sent per a ús agrícola, i que l'Impost per a Béns Immobles (IBI) se'ls reduiria fins al 50%. Una oferta, asseguren, que van rebutjar la majoria de propietaris, i que hauria suposat un contracte de 30 anys, pel qual només caldria donar conformitat, i sense signar cap mena de document.
 
Isona i Conca Dellà i Tremp, recordem, tenen projectats actualment quatre grans parcs fotovoltaics que ocuparien un total de 221,5 hectàrees, i sumarien més de 255.000 plaques. Uns projectes contra els quals la Plataforma i Salvem Lo Pallars, a més de la CUP, ja van presentar al·legacions. L'altre punt encara calent és la línia de molt alta tensió (MAT), que passaria per Isona, Tremp, Gavet de la Conca i Castell de Mur, que al seu temps va rebre el "no" dels quatre ajuntaments i de les dues plataformes, com també de la Diputació de Lleida.

Per altra banda, al mes de juny l'Ajuntament de Tremp va paralitzar durant un any les llicències per instal·lar nous parcs solars. Des de les dues plataformes anti-MAT, però, van assenyalar fa poc que altres municipis afectats "sí que estan acceptant les plaques" i que "ja hi ha camps venuts i arrendats". Després de la concentració a Isona, que consideren "tot un èxit", Salvem Lo Pallars i la Plataforma Contra la Autopista Eléctrica realitzaran un acte informatiu després de les festes nadalenques per analitzar la situació.
 

Pressió policial i “col·laboracionisme” de l'alcaldessa

 
Per altra banda, la Plataforma Contra la Autopista Elèctrica ha denunciat el que qualifiquen d'actitud "col·laboracionista" de l'alcaldessa, Rosa Amorós, amb l'empresa Forestalia. Així mateix, des de la plataforma anti-MAT denuncien que poc després d'iniciar la concentració davant del Cafè Modern, dues dotacions dels Mossos d'Esquadra s'hi van presentar, identificant tres membres de l'entitat.

L'alcaldessa nega cap relació amb l'acte


L'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, ha negat rotundament que ella assistís a la reunió entre membres de Forestalia i els propietaris de terrenys, tal com afirma la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica en un comunicat.

En declaracions a Pallars Digital, Amorós ha assegurat que aquesta va ser una reunió privada entre Forestalia i els propietaris de terrenys, i que el paper de l'ajuntament únicament va consistir en cedir la sala. La trobada va ser convocada per l'empresa, que recordem, es dedica a implantar energies renovables arreu de l'Estat.

Amorós ha reiterat que els privats "faran amb les seves terres el que considerin oportú", i ha assegurat que "si es vol tocar un terreny comunal, com els del pla de Viu, l'ajuntament farà una consulta popular. Sempre ho hem dit i així ho mantenim". Amorós s'ha mostrat molesta amb el comunicat de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica, a qui acusa de mentir


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació