Dissabte, 20 d'abril de 2024
Memòria històrica

La Pobla de Segur obre un segon accés al refugi antiaeri de la plaça del Daldo

L'objectiu és que en un futur l'espai pugui ser visitat de manera segura

Tomàs Garcia Espot La Pobla de Segur | 21 de desembre de 2022 a les 10:00
El consistori col·locarà una reixa i un punt de llum perquè es pugui contemplar la porta | TGE
L'Ajuntament de la Pobla de Segur ha obert un segon accés al refugi antiaeri de la plaça del Daldo. Es tracta de la segona fase del projecte de recuperació de la memòria històrica al municipi, que va començar amb la inauguració d'una ruta per conèixer els diferents refugis de la Guerra Civil que es conserven al poble.

Tal com ha explicat a Pallars Digital el regidor de Promoció Econòmica, Josep Maria Tirbió, l'objectiu d'aquesta segona porta és millorar la visibilitat de l'espai i la seguretat dels vianants que el visitin. En aquest sentit, afirma que la porta actual està "en molt mal lloc", ja que la poca amplada de l'acera on se situa dificulta el pas de les persones que volen accedir-hi. Per aquest motiu, assegura, l'obertura d'aquest segon accés -que no és la porta original que tenien documentada, sinó una de sortida- "ens anava molt bé". 

Ara, l'objectiu és que l'espai finalment pugui ser visitable un cop estigui rehabilitat. Tanmateix, explica Tirbió, en obrir el segon accés s'han trobat amb una petita esllavissada que impedeix connectar el túnel. Un contratemps que, probablement, obligarà a buscar una altra línia de finançament paral·lela als 30.874 euros atorgats per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) per al projecte de memòria històrica.

De moment, declara el regidor, asseguraran aquest nou accés i hi col·locaran una reixa i un punt de llum perquè l'obertura sigui visible, i perquè els vianants també puguin contemplar l'arcada del refugi que també va ser descoberta. Durant la Guerra Civil, el refugi antiaeri situat sota la plaça del Daldo donava cobertura als veïns de la Raval i als alumnes de l’escola del Comú de Particulars.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació