Divendres, 26 d'abril de 2024
turisme

Atorguen 2,3 milions d'euros al Consell del Sobirà per impulsar un projecte de cicloturisme

La proposta preveu fins a 20 actuacions perquè la comarca sigui "un referent en el món de la bicicleta"

Tomàs Garcia Espot Pallars Sobirà | 16 de desembre de 2022 a les 14:50
Dues persones practicant ciclisme al Pallars Sobirà | Turisme Pallars Sobirà
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà rebrà 2,3 milions d'euros dels fons europeus Next Generation per impulsar un projecte de cicloturisme. Es tracta de Bike Natura-Aventura Pallars Sobirà, una proposta té com a objectiu la creació, estructuració, ordenació i promoció del producte turístic relacionat amb la bicicleta, principalment centrat en la BTT, enduro i cicloturisme familiar al territori. 

El projecte s'alinea amb la proposta comarcal de desestacionalitzar l'oferta turística i oferir durant tot l'any activitats sostenibles per als visitants del Pallars Sobirà. En total, es preveu desplegar fins a 20 actuacions que ho puguin possibilitar. Tal com ha explicat a Pallars Digital el president del Pallars Sobirà, Carles Isús, el projecte vol ser una eina perquè la comarca "sigui referent en el món de la bicicleta". Això implicaria, detalla, "arreglar els circuits que ja tenim", com també impulsar-ne d'altres de nova creació.
 
La proposta Bike Natura-Aventura està composta per quatre eixos: el primer és el de la transició verda i sostenible, que suposaria millorar i ordenar els accessos als circuits de bicicleta. També implicaria a les estacions d'esquí, on s'adaptarien els telecadires per tal de remuntar els ciclistes, garantint així una baixada amb accés més fàcil. Per altra banda, detalla Isús, una altra acció consistiria en l'aprofitament dels recorreguts per instal·lar miradors.

El segon eix és el d'eficiència energètica. En aquest sentit, es refarien itineraris, connectant els ja existents amb els nous, i s'instal·larien punts de recàrrega per a les bicicletes. També contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques flotants als llacs on s'agafa aigua per fer neu artificial, aprofitant així de nou els espais de les estacions d'esquí per generar energia.
 
Els espais integrats per a l'oferta turística, els ecocomptadors i els sistemes de vigilància en cas d'accident formarien part del tercer eix, relatiu a la transició digital. I finalment, el quart, el de la competitivitat, preveu impulsar una oficina tècnica per fer ús de les bicicletes i donar a conèixer l'oferta de la comarca; una xarxa de reparació, i un centre bikepark

Pel que fa als terminis, el projecte té un període de licitació i execució de dos anys i mig. Segons explica Carles Isús, "no és massa temps, però sí suficient per executar el projecte sense sorpreses".

Un nou patronat de turisme

 
Tal com ha avançat el president comarcal a aquest diari, l'adjudicació de l'ajut ve acompanyat d'una novetat: la creació d'un nou patronat de turisme. A l'entitat hi tindrien representació, en primer lloc, els 15 municipis del Pallars Sobirà, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Més tard, explica Isús, també s'hi donaria accés a tot el sector privat.

Per al president, des de la nova associació s'hauran de definir els futurs eixos del turisme a la comarca. A més, declara, el projecte aprovat "serà un impuls per aquest nou patronat, ja que és tracta d'una iniciativa d'abast comarcal i se'n beneficiaran tots els municipis". 

Per altra banda, Isús assegura que a l'entitat també hi revertiran la taxa turística i els prop de 100.000 euros anuals que el Consell Comarcal del Pallars Sobirà destina al turisme. La creació del patronat, afirma, "suposa un avantatge, ja que el projecte es durà a terme amb l'associació ja creada".

Tres projectes turístics pallaresos

 
El del Consell del Sobirà és un dels tres projectes d'àmbit turístic que es beneficiaran dels fons europeus Next Generation al Pallars. L'altre implica l'Ajuntament de la Pobla de Segur, que tal com vam avançar ahir, rebrà 2 milions d'euros per potenciar el turisme actiu i de natura durant els propers cinc anys, amb la creació, per exemple, d'un camp d'eslàlom al riu Noguera Pallaresa. També rebrà diners l'Ajuntament de Lladorre, el projecte del qual ampliarem els propers dies.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació