Dijous, 18 d'abril de 2024
pagesia

​La pagesia pallaresa podrà tornar a cremar les restes agrícoles

El 2 de gener entrarà en vigor la derogació d'una prohibició que havia revoltat el sector

Pallars Digital Pallars | 16 de desembre de 2022 a les 08:25
Protesta d'Unió de Pagesos contra la prohibició de cremar restes vegetals | ACN
Bona notícia per al camp pallarès i català. A partir del 2 de gener del 2023 decaurà la prohibició de cremar les restes agrícoles. Una limitació que es va incloure en la llei de residus estatal i que va revoltar el sector. Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, s'ha felicitat per tornar a la situació de partida on només que les petites i mitjanes explotacions facin una comunicació genèrica.

El Congrés espanyol ha deixat sense efecte el punt 27.3 de la llei espanyola de residus que no permetia la crema de restes agrícoles sense un permís excepcional per raons de caràcter fitosanitari. A partir del 2 de gener totes les explotacions de menys de 50 treballadors o que generin menys de 10 milions d'euros anuals de volum de negoci –el 99% del total- quedaran alliberades d'aquesta situació. “És imprescindible que la nostra pagesia pugui fer aquestes tasques de forma habitual”, ha assegurat la consellera.

D'aquesta manera, es retorna a la situació anterior. Del 15 d'octubre al 15 de març es poden cremar les restes amb una sola comunicació genèrica. Fora d'aquest període, continuaran prohibides pel risc d'incendi forestal.

Satisfacció entres les organitzacions agràries


Unió de Pagesos ha celebrat la derogació de la prohibició a través de la llei de gestió de la Política Agrària Comuna (PAC). En aquest sentit, recorden que l'organització ha treballat des de l'abril per tombar una prohibició que sempre han considerat que estava “fora de lloc” i que carregava de costos l'activitat agrària perquè obligava a traslladar les restes a centres de tractament o llogar o comprar màquines trituradores.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació