Dissabte, 20 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Pallars Actiu visita una malteria italiana per explorar les possibilitats de fer malta al Pallars

La Societat de Foment del Pallars vol augmentar el valor afegit de l’ordi i el blat transformant-los en malta, un cereal necessari per la producció de cervesa artesana

Pallars Digital Pallars | 10 de desembre de 2022 a les 13:03
Imatge exterior de la malteria italiana Monferrato | Pallars Actiu
Pallars Actiu ha visitat una malteria italiana per conèixer el seu funcionament i explorar les possibilitats de fer malta a les comarques pallareses. En concret, l'expedició pallaresa ha visitat la malteria Monferrato, situada a la regió de Crocetta, a Villafranca d’Asti, al nord d'Itàlia. S'han comprovat in situ les seves instal·lacions, la manera de treballar, s'ha conegut el procediment i l’ús de la maquinària per tal de veure la seva viabilitat i possibilitats de replicar-ho o adaptar-ho al Pallars Jussà, terra de cereal.

A finals de 2020, des de Pallars Actiu es va entomar el projecte, iniciat anys enrere, de fer una malteria artesana al Pallars. Aquest cop, però, es buscava la possibilitat de fer-la viable amb una mida petita i amb una maquinària diferent a l’estudiada en anteriors ocasions. Per fer-ho, s’ha treballat amb una empresa que construeix màquines monobloc i que fa la majoria de processos de transformació del cereal a malt en el mateix contenidor, estalviant temps i fent sempre el mateix tipus de malt sense patir canvis en l’elaboració. Una maquinària que actualment es troba a Itàlia.

Abans de visitar Itàlia, però, entre el 2021 i el 2022 es va fer una prova de malta pallaresa. En aquest període es van enviar més de cinc tones d’ordi malter pallarès a Itàlia perquè el transformessin en malta. I així ha estat, la passada primavera el malt pallarès va retornar i cinc cervesers artesans del territori l’han provat amb resultats molt positius, amb un rendiment mitjà, tocs de dolçor i un color més fosc de l’habitual.

Un cop analitzada i veient que sense haver treballat el camp la maquinària tenia la capacitat de donar bons resultats en la transformació del producte, des de Pallars Actiu s'ha decidit organitzar aquest viatge a Itàlia per visitar la planta i refermar la possibilitat viable de construir una malteria pallaresa que proveís a cerveses artesanes catalanes que, val a dir, actualment compren fora de Catalunya.
 

L'expedició pallaresa a l'interior de la materia Monferrato. Foto: Pallars Actiu


La malteria Monferrato és un bon exemple de malteria familiar, petita i amb capacitat per abastir malta a una bona part de cerveseres artesanes del nord d’Itàlia. Un model de negoci basat en el producte de proximitat, ordi cerveser de la regió, cuidat amb extrema precisió i fent malta artesana d’alta qualitat. Fins i tot, tenen una petita producció de malta ecològica.

Des de Pallars Actiu animem a aquelles persones que tenen interès amb el projecte a posar-se en contacte amb nosaltres per explicar-lo amb detall i cercar possibilitats de col·laboració i inversió al correu electrònic admin@pallarsactiu.cat o al telèfon 973 653 279.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació