Dissabte, 20 d'abril de 2024
raiers

Els Raiers de la Noguera Pallaresa, a les portes de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La decisió final de la Unesco se sabrà el proper dijous 1 de desembre, i tot apunta que serà favorable

Redacció La Pobla de Segur | 26 de novembre de 2022 a les 11:29
Els raiers celebraran la declaració el proper 3 de desembre en una festa a la Pobla de Segur | Joan Llimiñana
Els Raiers de la Noguera Pallaresa són a les portes de ser declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Tot apunta que la decisió serà favorable, i la resposta definitiva se sabrà el proper dijous 1 de desembre. Conscients d'aquest fet, l'Associació dels Raiers de la Noguera Pallaresa celebrarà la declaració en un acte conjunt amb l'Ajuntament de la Pobla de Segur el dissabte dia 3 en el que serà el nou espai del Museu dels Raiers de la Pobla.

L'acte central serà una xerrada-tertúlia amb connexions amb Rabat (Marroc), on se celebra la convenció per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, i convidats en diferit de membres d'associacions raiers d'arreu del món. A finals del mes d'octubre, l'òrgan d'Avaluació de la Unesco reunit a París va recomanar la candidatura conjunta dels Timber Rafting (Alemanya, Àustria, República Txeca, Letònia i Polònia, país que encapçala la candidatura) per inscriure's i ingressar a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 

Els raiers de la Noguera Pallaresa durant l'última diada. Foto: ACN


Aquesta candidatura té els millors auguris per tal que l'antic ofici de raiers sigui declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat en la 17ª sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni de la humanitat de la Unesco que es reunirà del 27 de novembre al 3 de desembre a Rabat, i on consta en el punt de l'ordre del dia de la reunió de l'1 de desembre.
 
L'òrgan d'avaluació va considerar que la nominació satisfà suficients criteris per a la inscripció a la llista representativa. Es dona valor a aspectes com que aquest antic ofici va servir per al transport de la fusta, de mercaderies i de persones des de l'edat mitjana i fins a principis d'aquest segle. També que els coneixements que l'envoltaven, com l'estil de vida que duien els raiers durant mesos o les tècniques per a construir rais han anat passant de generació en generació a través de l'oral i també de campus, escoltes juvenils, festivals i tallers arreu del món.

El comitè considera que els raiers fomenten la cohesió i la col·laboració social entre les comunitats de participants, que està oberta a totes les edats, gèneres i orígens socials i culturals. A més, la protecció de l'aigua i els sistemes ecològics i l'ús sostenible de la fusta estan profundament arrelats a la pràctica i a l'intercanvi d'experiències que enriqueixen el patrimoni i promouen els valors comuns i l'intercanvi cultural a través de les fronteres.
 
L'ofici de Raiers arreu del món es basava en la relació entre persones i la natura. El comitè destaca la importància de la fusta com a matèria primera i els seus usos sostenibles. També que la pràctica inclou la construcció d'embarcacions, el transport de troncs i el coneixement de la natura, així com equips de professionals amb diversos rols, incloent-hi capatassos, fabricants de frens, vigilants i remers. A més a més, que aquest ofici antigament estava exclusivament relacionat amb els homes i que els rols han evolucionat i que avui en dia en la tradició hi participen dones.
 

Els Raiers realitzant una baixada inèdita pel Congost de Collegats Foto: Joan Llimiñana


Per acabar, destaca els esforços passats i actuals de les associacions raieres per garantir la seva viabilitat.  De la possible sol·licitud se'n va començar a parlar l'any 2010 a l'assemblea general anual de l'Associació Internacional dels Raiers. 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació