Divendres, 26 d'abril de 2024
violència de gènere

El Pallars arrenca un altre 25-N per clamar contra la violència envers les dones

S'han organitzat diversos actes per donar força a una reivindicació que any rere any tenyeix de lila les dues comarques

Redacció Pallars | 24 de novembre de 2022 a les 12:56
El consells comarcals pallaresos centraran el seus actes a la Torre de Capdella i Sort | ACN
El Pallars ja ho té tot llest per commemorar un any més el 25-N, el Dia Internacional contra la violència envers les dones. Els consells comarcals i entitats pallareses han preparat diversos actes per donar força a aquesta reivindicació, que any rere any tenyeix de lila les dues comarques.

Així, el Consell Comarcal del Pallars Jussà realitzarà el seu acte des de l'Ajuntament de la Torre de Capdella, on a partir de les cinc la tarda es durà a terme la lectura del manifest institucional. Un fet que precedirà l'actuació musical de l'artista Itsasgorak. Paral·lelament, l'Associació de Dones Rosa d'Abril farà una performance a la rambla Doctor Pearson de Tremp a les 19h del vespre, mentre que mitja hora després tindrà lloc la lectura del manifest.

A les 20:30h, l'Espai Cultural La Lira acollirà l'obra de Teatre Tabula, a càrrec de la companyia Les cícliques. Durant el dissabte, a més, l'Epicentre de la capital del Jussà serà l'escenari de la presentació del llibre Generació Sènior, de Maria Jesús Comellas, que comptarà amb la presència de la mateixa autora.

Per la seva banda, al Pallars Sobirà, el la commemoració 25-N serà al cinema Els Til·lers de Sort, on a les 19h del vespre es presentarà la sèrie Dones supervivents al Pallars Sobirà. Es tracta de cinc càpsules en format vídeo que mostren el relat de cinc dones que han patit violència a la comarca.

El resultat ha estat fruit d'una sèrie d'entrevistes realitzades per part de la tècnica del Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Pallars Sobirà (SIAD) durant el 2021 a dones que han patit violència i han estat ateses pel Servei. La informació ha estat tractada de manera anònima: les veus dels vídeos són doblatges, lectures dramatitzades per altres dones que s'hi han prestat de forma voluntària. Cada vídeo respon a una pregunta formulada al llarg de l'entrevista i que funciona com a fil conductor del posterior treball de gravació i edició tant de les imatges com de la composició musical que s'ha elaborant durant entre el 2021 i el 2022.

L'objectiu de Dones supervivents al Pallars Sobirà és, a partir del relat en primera persona, apropar la realitat de les violències masclistes i combatre la percepció del "aquí no passa!", ja que sí, passa a totes les comarques, també a les de muntanya i no distingeix entre procedència ni classe social. Els vídeos inclouen, a més, informació útil per fer una major representació del que signifiquen les violències masclistes. Aquesta minisèrie està ideada i impulsada pel SIAD del Consell Comarcal del Pallars Sobirà amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca. La gravació i l'edició ha estat a càrrec de Felipe Valladares, amb música original de Ricard Castellarnau.

L'acte serà ofert pel president del Consell Comarcal del Pallars SobiràCarles Isús, i es comptarà també amb la presència de la consellera d'Igualtat del Consell, i l'alcalde de Sort, Baldo Farré, per a la lectura del manifest. També hi participaran professionals de l'àmbit que formaran part d'un col·loqui a l'entorn dels vídeos i la violència masclista al Pallars Sobirà. A més, hi col.laboraran les companyies ConTremporànies i Ntlades, que interpretaran les peces Trencant el silenci i Ataràxia.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació