Dilluns, 29 d'abril de 2024
emergències

La 4ª Jornada d'Emergències del Pirineu aplega 500 professionals a Tremp

L’any 2021, l’Alt Pirineu i l'Aran van registrar més de 29.000 accidents i més de 130 rescats de muntanya

Redacció Tremp | 18 de novembre de 2022 a les 08:55
Un dels tallers realitzats en el marc de la jornada d'emergències | ACN
El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i l'Hospital Comarcal del Pallars han reunit aquest dijous a Tremp 500 sanitaris en el marc de la 4ª Jornada d'Emergències del Pirineu. Aquesta edició s'ha centrat en els incidents a la demarcació, i ha estat seguida per 200 professionals en format online.

Les jornades tenen com a principal objectiu actualitzar els coneixements en Incidents de Múltiples Víctimes (IMV) així com en d'altres protocols d'actuació davant incidents en la muntanya, ja que "cada cop hi ha més moviment de persones cap al territori i això implica el risc d'accidents en el moment del desplaçament o de la pràctica d'esports de risc", indica Montserrat Navarra, sotscap territorial del SEM a Lleida i Alt Pirineu i Aran.
 
De fet, durant el 2021 es van produir més de 29.000 incidents en la zona de l'Alt Pirineu i l'Aran, dels quals en un 53% es van activar recursos sanitaris. A banda, en aquest mateix territori es van realitzar més de 130 rescats de muntanya per part de l'equip conjunt SEM-Bombers.
 

Les Jornades es remunten fins l'any 2012. Foto: ACN


La 4ª Jornada d'Emergències al Pirineu va dirigida al personal de diversos centres sanitaris que desenvolupa la seva tasca en l'àmbit de les urgències i/o emergències bé sigui directa o indirectament al territori. En aquesta línia, Miquel Abrantes, gerent del Servei Català de la Salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, ha recordat que a la zona "aquest tipus de jornades cobren especial importància atès que és un territori fronterer".

Al mateix temps, Abrantes també ha destacat que "aquesta jornada ha estat possible gràcies a la valuosa col·laboració entre diferents entitats, com l'Hospital Comarcal del Pallars, el SEM, la Regió Sanitària, Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i altres empreses col·laboradores que han aportat recursos i professionals per tal que es puguin fer els exercicis pràctics".

Partint de l'experiència dels treballadors sanitaris a escala prehospitalària i hospitalària, el programa ha comptat amb cinc taules rodones per tractar la gestió d'Incidents de Múltiples Afectats (IMA) al territori de l'Alt Pirineu, la coordinació dels equips aeris i terrestres en incidents de muntanya i per aprofundir en casos reals d'accidents al territori, tractant "temes cabdals en el nostre entorn, com són la hipotèrmia, l'ofegament o les ferides per armes de foc", declara Eduard Sanjurjo, director assistencial de l'Hospital del Pallars.
 

El nou gerent de la Regió Sanitària del Pirineu, Miquel Abrantes (al centre) durant la Jornada d'Emergències. Foto: Salut


Han clos la jornada 10 tallers impartits per professionals de la regió sanitària, de l'hospital i del SEM per posar en pràctica els diferents coneixements sobre actuacions que poden derivar-se d'un accident en les zones aïllades i de muntanya. També s'hi treballen habilitats no tècniques com el lideratge o el treball en equip, simulacions per a la correcta immobilització del pacient traumàtic, i s'ha fet un repàs de les bones i males pràctiques en l'aplicació dels primers auxilis. Per tal d'apropar el funcionament de les Centrals de Coordinació Sanitària, un dels tallers ha mostrat en directe l'actuació d'una taula de coordinació de CECOS. Així mateix, aquesta edició també ha constat d'un curs, denominat Disaster Role, dirigit a 20 professionals del territori.
 

Origen de les jornades

 
Les Jornades d'Emergències del Pirineu neixen l'any 2012, fruit de l'interès dels professionals del SEM de la zona del Pirineu de compartir tant experiències com procediments d'actuació amb d'altres intervinents en matèria d'urgències i emergències. La gent que treballa al Pirineu ha de ser coneixedora de les peculiaritats de l'assistència sanitària a la muntanya i els seus escenaris i les característiques pròpies dels seus incidents.

La direcció de l'Hospital del Pallars ha celebrat la represa d'aquest esdeveniment, destacant la proactivitat de l'equip organitzador: "la jornada ha estat possible gràcies a l'impuls que li ha donat tot l'equip de la base col·laboradora del SEM de l'Hospital Comarcal del Pallars acompanyat de la direcció territorial del SEM", assegura Eduard Sanjurjo.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació