Dimecres, 24 d'abril de 2024
arqueologia

Polèmica a Isona per una subvenció atorgada per realitzar excavacions arqueològiques

L’ajuntament no accepta un ajut de 118.000 euros al·legant que "no pot assumir-lo” i perquè “cap de les actuacions previstes es fa al municipi"

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Isona i Conca Dellà | 25 de novembre de 2022 a les 11:58
Façana del Museu de la Conca Dellà | Visitmuseum
Una subvenció del Departament de Cultura ha aixecat polseguera a Isona i Conca Dellà. La sol·licitud de l'ajut pel projecte -de 118.000 euros en total i destinada a realitzar excavacions arqueològiques en jaciments medievals- va ser demanada durant l'estiu per l'ajuntament isonenc.

La sol·licitud de l'ajut, que es gestiona a través del Museu de la Conca Dellà, amb seu a Isona, ha rebut recentment el vist-i-plau de la conselleria. La polèmica, però, rau ara mateix en el fet que l'ajuntament ha decidit no acceptar aquesta subvenció, argumentant que les excavacions que se'n beneficiaran es faran en altres municipis.

Ara bé, aquesta circumstància, apunten fons solvents properes al cas, "ja es coneixia en el moment de demanar els ajuts”. A més, afirmen les mateixes fonts, les peces que s'extraurien d'aquestes excavacions anirien a parar al museu isonenc, atès que es tracta del punt de referència a la zona en termes paleontològics, així com pel fet de trobar-se dins el territori Geoparc Orígens.

Consultada per Pallars Digital, l'alcaldessa d'Isona, Rosa Amorós, ha confirmat que el consistori no ha acceptat l'ajut atès que van veure "que cap de les actuacions previstes es feia al municipi". Tanmateix, argumenta que des de la secretaria del consistori es va valorar que no s'havia d'acceptar la subvenció, ja que ”no la podem assumir com a ajuntament”.

En aquest sentit, però, Amorós assegura que "no tenim cap interès en què la comarca perdi aquests diners", tot afirmant que s’està negociant per reconduir aquesta situació i per no perdre l'ajut. En aquest sentit, segons Amorós, "qui té la pilota ara és el Departament de Cultura”. Una conselleria que aquest diari ha intentat contactar sense èxit i de la qual, doncs, en desconeixem la versió.

Segons ha pogut saber aquest diari, per tal de resoldre l'assumpte, dilluns passat va tenir lloc una reunió, que malauradament no va servir per desencallar la situació. Hi van participar el director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull; el director del Museu de la Conca Dellà, Àngel Galobart; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol; la mateixa alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, i el secretari municipal.

El principal problema, però, és que el termini per acceptar els ajuts va finalitzar el passat 16 de novembre, i tot sembla indicar que la subvenció ja està perduda. Així ho afirma a aquest diari el director del museu isonenc, Àngel Galobart, que malgrat tot, espera que les negociacions puguin "revertir la situació". Des de l'equipament lamenten que no s'hagi acceptat el projecte, ja que pensen que "era interessant". "Hem de valorar si aquest és el model de museu que volem", ha declarat.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació