Dissabte, 27 d'abril de 2024
bancs

El president de la Diputació reclama a la banca i a l'Estat invertir en caixers automàtics al món rural

Joan Talarn ha comparegut a la Comissió de Despoblament i Repte Demogràfic del Senat que avalua l'exclusió financera

Redacció Madrid | 11 de novembre de 2022 a les 10:08
Joan Talarn durant la seva compareixença al Senat aquest dijous | Diputació de Lleida
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha reclamat a la patronal del sector financer i a l'Estat "una solució a l'exclusió financera en la qual es troben els municipis rurals, que passa per revertir les seves pròpies desinversions al territori", segons ha defensat en la Comissió de Despoblament i Repte Demogràfic del Senat.

A canvi d'aquestes inversions en caixers automàtics o sistemes per accedir a diners en efectiu, Talarn ha dit que des de les administracions locals poden valorar "col·laboracions públiques, públiques, equitatives i que assoleixin la inclusió financera d'aquells municipis ara exclosos" per no poder accedir a efectiu.

 
En la compareixença que ha fet aquest dijous al Senat, Joan Talarn ha explicat que, actualment, existeixen 136 municipis de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran sense accés directe a cap entitat bancària, xifra que representa el 58% dels 231 municipis de la demarcació i que afecta directament més de 45.000 persones. Segons dades de l'Idescat, la demarcació de Lleida disposa de 222 oficines bancàries "per a 440.000 habitants distribuïts de forma altament desequilibrada dins el territori", segons ha remarcat Talarn.

D'aquests 136 municipis sense entitats bancàries, 9 pertanyen al Pallars Sobirà. De fet, abans de viatjar a Madrid, Joan Talarn es va desplaçar a la comarca per parlar amb els diferents alcaldes afectats per aquest problema, concretament els de Vall de CardósEsterri de Cardós Alt Àneu. En aquest sentit, el president de la diputació lleidatana ha insistit en la necessitat d'aplicar polítiques que tinguin en compte la realitat de l'entorn rural.
 
Talarn ha explicat que, des del 2019, des de la Diputació de Lleida s'han fet contactes amb les entitats financeres i, fins i tot, es va preveure un pla pilot per contribuir a revertir l'exclusió financera, però la resposta ha estat “una gran contradicció". "Hem de ser els representants del món local al que deixen desatès qui sufraguem la instal·lació de caixers automàtics amb els que servir els nostres veïns del seu diner estalviat en les entitats financeres, diners amb els quals obtenen beneficis", ha lamentat.

Talarn ha posat com a exemple els criteris de discriminació positiva que aplica la Diputació de Lleida en els seus plans econòmics, bonificant els municipis en risc de despoblament o que pateixen els efectes negatius de l'entorn de muntanya, i ha reclamat a l'Estat i la patronal bancària aplicar solucions equitatives "amb la finalitat d'aconseguir la inclusió financera d'aquells municipis ara exclosos i frenar la tendència, creixent de cara al futur, si no s'hi posa remei". "Sabem que no hi ha una única solució, però sí camins per trobar les dues o tres alternatives que respondran a las necessitats de les dues o tres tipologies de municipis que representen el problema global que afrontem", ha afirmat.
 
Per aquesta raó, ha proposat davant la Comissió de Despoblament i Repte Demogràfic del Senat, "que es puguin articular eines legals i arribar a acords entre el món local i l'Estat que forcin les entitats financeres privades a ser equitatives" i, de retruc, "fer política amb una mirada legislativa que contempli pressupostos amb criteris de discriminació positiva" també des de la Cambra Alta, perquè "si els pobles desapareixen, el país sencer és el que està en risc de no sobreviure", ha advertit Talarn.

"Les alcaldies estan disposades a col·laborar en tot aquell esforç que garanteixi el manteniment de projectes de vida als seus municipis, i la Diputació és proactiva en ajudar-les, però és necessari que les entitats financeres i l'Estat també hi posin de la seva part i assumeixin la seva quota de responsabilitat en la solució del problema", ha ressaltat el president de la diputació lleidatana.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació