Divendres, 19 d'abril de 2024
geoparc

Els geoparcs demanen des de Tremp més protecció legal i un finançament equitatiu

La presidenta del Geoparc Orígens, Maria Pilar Cases, ha requerit més implicació a les administracions durant les 7es Jornades del Fòrum Espanyol celebrades a la capital del Jussà

Redacció Tremp | 4 de novembre de 2022 a les 07:48
La presidenta del Geoparc, Maria Pilar Cases, intervenint a les jornades obertes | Geoparc Orígens
La presidenta del Geoparc Orígens i alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha aprofitat les 7es Jornades del Fòrum Espanyol de Geoparcs que tenen lloc a la capital del Pallars Jussà per demanar més protecció legal per aquests espais. Una reivindicació a la qual s'ha sumat José Maria Barreda, coordinador del Fòrum Espanyol de Geoparcs. Cases ha parlat aquest dijous del finançament dels Geoparcs i ha dit que és molt desigual. L'Orígens en concret està a la taula baixa del finançament i, per aquest motiu, ha demanat més implicació de les administracions.

Per altra banda, Cases ha destacat que el territori Geoparc Orígens disposa de diferents distincions de la Unesco; les falles del Pirineu patrimoni de la humanitat i el reconeixement Starlight al cel del Montsec. La presidenta del Geoparc Orígens ha apuntat que esperen poder comptar ben aviat amb el reconeixement als raiers de la Noguera Pallaresa per part de la Unesco i, en aquest sentit, ha destacat la dificultat que suposa aconseguir i mantenir reconeixements internacionals.
 
Així mateix, ha exposat que jornades com aquestes han de servir per donar a conèixer els Geoparcs, afirmant a més, que "és una figura poc coneguda, poc protegida i poc finançada". Per la seva banda, José Maria Barreda, s'ha expressat en la mateixa línia i ha dit que la protecció dels geoparcs és una de les qüestions que abordaran durant el Fòrum i es plantejaran si s'ha de protegir igual un espai geològic que un espai natural com un parc nacional o un parc natural. Pel que fa al finançament, Barreda ha explicat que és "completament diferent" a cada geoparc, fet que es dona també internacionalment.

Els geoparcs: «Eines de coneixement sobre els orígens de la nostra civilització»

 
Al mateix acte celebrat a La Lira de Tremp, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat la tasca dels geoparcs com a "eines de coneixement sobre els nostres orígens com a civilització". A més, ha volgut recordar la implicació de la Diputació en la transformació digital del Geoparc Orígens, a través d'accions per potenciar els productes de proximitat i de qualitat. 
 
En aquest sentit, ha recordat que el ple de la Diputació del mes d’octubre va donar llum verda al conveni de col·laboració del Patronat de Promoció Econòmica amb l’Associació Geoparc per consolidar l’estratègia digital del Geoparc Orígens com a destinació turística. Amb una aportació de 405.000 euros fins a l’any 2024, l'objectiu és promoure la venda en línia de productes locals i identificar els valors del paisatge des del punt de vista de la sostenibilitat.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació