Divendres, 19 d'abril de 2024
os bru

«Descobrir Catalunya» publica un gran dossier sobre l’os bru als Pirineus

El reportatge, de més de 80 pàgines, conté imatges inèdites d’aquest imponent mamífer i és fruit del seguiment sobre el terreny fet per la revista durant un any

Redacció Isil | 6 d'octubre de 2022 a les 12:36
Un exemplar d'ós bru, en imatge d'arxiu | ACN
Aquest divendres 7 d’octubre la Casa de l’Os Bru dels Pirineus d’Isil acollirà la presentació del número 291 de la revista Descobrir Catalunya, que dedica el dossier de portada al Pirineu de l’os. Aquest gran reportatge, publicat a la revista líder de geografia i viatges a Catalunya, presenta diversos articles escrits, entre d’altres, per les periodistes Núria Garcia Quera i Marta Lluvich, i per l’escriptor Pep Coll.

Es tracta del reportatge més extens que s’ha publicat mai sobre quest plantígrad a la serralada pirinenca i conté imatges inèdites de l’animal en els paisatges més verges i recòndits del territori fruit del seguiment de l’os bru al Pirineu català durant un any. El director de la revista, Joan Morales, afirma que "el treball que us presentem aquest mes és dels que justifiquen millor que cap altre la feina que fem al Descobrir. La tasca de divulgació del territori, dels seus paisatges i la natura que li dona forma. Però també de la gent que hi viu, de les activitats que s’hi desenvolupen, dels pobles, de les tradicions".
 

Exemplar del número 291 de la revista. Foto: Descobrir Catalunya


Segons Morales, tot això dibuixa, en aquest cas, "un Pirineu autèntic, sense edulcorants i excepcionalment bell. L’os ens ha guiat pels seus racons preferits, i de retruc, en un diàleg que volem que sigui possible, hem conegut una mica més bé el món de la ramaderia extensiva, tan amenaçada i tan necessària. Tot plegat representa una mirada fascinant de l’alta muntanya".
 
Entre molts altres continguts, al dossier s’hi poden trobar tots els detalls de "la vida apassionant de l’os bru als Pirineus": comportament, cicle anual, reproducció, alimentació, itineraris, amb infografies i mapes elaborats per la revista; un treball de feina de camp desenvolupat pel fotògraf de natura Roger Rovira i del rastrejador de grans mamífers salvatges, Ieltxu Azkarate.

A més, el número dona veu als pastors que conviuen amb l’os a l’alta muntanya, i expliquem les mesures de protecció que adopta la ramaderia extensiva per salvaguardar el bestiar dels possibles atacs. Per altra banda, també s'hi pot trobar tota la informació sobre les principals activitats ecoturístiques en relació a l’os bru què podem gaudir al Pirineu català.

A l’acte de presentació hi participaran el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Isil i Alós, Guillem Esteban, l'escriptora Núria Garcia Quera, com a col·laboradora del número de la revista, i el seu director, Joan Morales.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació