Dimecres, 29 de maig de 2024
medi ambient

Llavorsí acull una jornada de reflexió sobre els reptes del món rural davant l'actual crisi climàtica

En l'acte hi van participar autoritats, experts i els alumnes de l'escola rural del municipi

Redacció Llavorsí | 3 d'octubre de 2022 a les 11:15
Vint-i-quatre alumnes de l'escola rural van participar en la jornada aportant les seves reflexions sobre el futur que els espera | Ajuntament de Llavorsí
Aquest passat divendres el Centre Cívic de Llavorsí ha acollit una jornada organitzada per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona amb el suport de l'Ajuntament de Llavorsí, del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de debatre sobre com el món rural català pot contribuir als i beneficiar-se dels objectius de sostenibilitat del Pacte Verd Europeu.

En l'obertura de l'acte, el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha recordat el compromís de la Comissió Europea amb el món rural: "som aquí per escoltar les prioritats, necessitats i inquietuds del territori, algunes de les iniciatives que s'estan duent a terme al Pallars poden servir d'exemple i inspiració per a altres territoris europeus que han d'afrontar els mateixos problemes, com ara el canvi climàtic, el preu de l'energia, la gestió forestal, la despoblació i la manca de mà d'obra i el relleu generacional".


En l'acte també hi han participat la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Llavorsí, Eva Suils; el sotsdirector general de boscos del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Enric Vadell, que han fet incidència en la necessitat d'encaixar els grans programes i estratègies europees amb les particularitats de cada territori.

Fins a 24 alumnes de l'escola rural de Llavorsí han participat en aquesta jornada aportant les seves reflexions sobre el futur que els espera. Els petits han gaudit d'uns tallers on han pogut debatre i fer manualitats sobre temes com ara la gestió de residus, les conseqüències del canvi climàtic i com millorar la vida en el entorn rural.

La corresponsal de TV3 al Pirineu, Rosa Talamàs, ha moderat una taula rodona on s'han donat a conèixer experiències i projectes innovadors que s'estan duent a terme al Pallars amb suport europeu, de la mà d'Andreu González, director del projecte Boscos de Muntanya; Albert Puigvert, gerent de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya; Alícia Bolado, tècnica de cooperació del Consorci Leader Pirineu Occidental i responsable del projecte Gratitud Pallars; i Josep Maria Lamora, de LaMora Grup, empresa familiar de fusteria industrial.

Ricard Ramon, cap d'unitat adjunt de la Direcció General d'Agricultura de la Comissió Europea (en connexió on-line) ha recordat que el món rural representa el 83% de tota la UE i és clau per aconseguir la transició verda. Ramon ha subratllat també la importància de la connexió entre la població urbana i el món rural, destacant l'aposta de la nova PAC aposta pel relleu generacional, la lluita contra el despoblament i un reforçament de les iniciatives Leader.

En el debat amb el públic, han sortit temes cabdals com ara l'accés a un habitatge digne, la fiscalitat, la necessitat d'una discriminació positiva i de formació especifica, l'acompanyament dels nous ramaders, i la voluntat compartida de tornar a formar comunitats.

Una caldera de biomassa per escalfar els edificis públics

 
Aquest hivern Llavorsí estrenarà la caldera de biomassa per escalfar diferents edificis públics, entre els quals l'escola del municipi. Es tracta del projecte europeu Forest4Local, finançat amb fons FEDER per escalfar 66 edificis del Pirineu lleidatà.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació