Dijous, 25 d'abril de 2024
fires

El bestiar tornarà a ser el gran protagonista de la Fira Ramadera de la Pobleta

La gastronomia també es recuperarà aquest cap de setmana amb l’esmorzar, el sopar popular i les degustacions

Redacció La Pobleta de Bellveí | 30 de setembre de 2022 a les 08:28
El Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català en una edició anterior de la Fira | Ajuntament de la Torre de Capdella
Les vaques, els cavalls i les ovelles tornaran a ser el punt fort de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, que donarà el tret de sortida aquest divendres recuperant completament a normalitat. La gastronomia, amb l’esmorzar i el sopar populars, també seran les principals novetats que enguany es recuperaran durant aquest cap de setmana.

La fira començarà amb la 7ª jornada de transferència Embotits del porc. Patrimoni gastronòmic i cultural del Pallars, organitzada per l’Escola Agrària del Pallars, i que tindrà lloc aquest mateix divendres. En aquesta jornada els protagonistes seran els productors locals de carn, i finalitzarà amb la projecció del documental La matança del porc, de Manel Dalmau.

El dissabte, se celebrarà la 8a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC), amb una trentena d’exemplars, procedents d’explotacions del Pallars Jussà. El concurs comarcal és un espectacle molt esperat, on els ramaders passegen els cavalls perquè els jutges en puguin valorar les qualitats. En aquesta edició comptarà amb la presència de la subdirectora general de Ramaderia, Mercè Soler.
 

La Fira de la Pobleta en una imatge darxiu. Foto: Ajuntament de la Torre de Capdella


Els animals premiats dins d’aquest concurs comarcal de cavall són els que després participaran al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, i que enguany tindrà a la Seu d’Urgell el proper 19 de novembre. Per altra banda, el diumenge arrencarà el 24è Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus, amb una cinquantena de vaques de diferents races, la majoria d’explotacions del municipi. En aquesta edició s’incorpora una novetat en el lliurament de premis: es passejaran per la pista els animals premiats. El mateix dia també s’exposen altres races de vaca com són la llemosina, flevick o salers, i ovelles de raça xisqueta.

Durant els dos dies, a més, els més petits trobaran un espai pensat i dissenyat especialment per a ells, la Fireta, que s’ubicarà a la plaça major de la Pobleta. En aquest espai, els nens i les nenes podran jugar i participar en els diferents tallers que s’hi organitzaran. Aquest any també s'oferirà un taller de circ el dissabte a la tarda.
 
Durant els dos dies es podran veure demostracions d’oficis com les puntaires de la Vall Fosca, el matalasser, la telera, el ferrador, el cisteller o el baster; els visitants podran degustar el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí; provar el menú típic de Fira: la girella, cap i pota de corder i les postres de músic als restaurants del poble, i podrem comprar productes artesanals de tot tipus.

La Fira és també un espai festiu. Així, el dissabte tindrà lloc un concert d’acordions amb el grup Diàdona (Dones Acordionistes i Percussionistes dels Pirineus), així com un sopar de fira elaborat per restaurants de la Vall, correfocs amb el Diables de Riudoms i ball de nit.

Exposició sobre les eres

 
Com en cada edició, el Museu Hidroelèctric de Capdella, juntament amb les veïnes
de la Pobleta, sorprendran amb una exposició creada especialment per aquests
dies de fira: Era era... i ara ni paller ni era. La mostra gràfica està organitzada pel Museu i les veïnes de la Pobleta i serveix com a record de l'era, un lloc que amb fenòmens com la mecanització del camp, el despoblament i els canvis d'usos, va quedar relegat a ser un espai d'oci, on posteriorment es van edificar cases, pisos o garatges. 
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació