Divendres, 19 d'abril de 2024
salut

Denuncien que la vacunació contra la verola del mico no és possible a les comarques pirinenques

En un comunicat, els col·lectius Voliaina i La Cugula lamenten que cal desplaçar-se forçosament a Barcelona per rebre la dosi

Redacció Pallars | 20 de setembre de 2022 a les 10:14
Una persona rebent la vacuna contra la verola del mico | ACN
Els col·lectiu LGBTI pallarès Voliaina i La Cugula (Solsonès) han denunciat que els habitants de l'Alt Pirineu i Aran no tenen accés a la vacuna contra la verola del mico. En un comunicat titulat Fora de Barcelona també follem, alerten que l'estratègia de vacunació contra aquesta malaltia a Catalunya -amb 2.000 casos, el segon territori més afectat de l'estat- s'ha centralitzat a Barcelona i l'Àrea Metropolitana.

 
Segons expliquen al comunicat, en una primera fase només tres centres sanitaris de Barcelona administraven la vacuna, mentre que en una segona, les unitats de VIH d'alguns hospitals catalans en van rebre algunes. Tanmateix, denuncien que al Pirineu no hi cap centre d'aquestes característiques, ja que la unitat VIH de referència es troba a l'Hospital Santa Maria de Lleida.

Aquesta, afirmen, és "una de les desigualtats que les persones que viuen amb VIH al Pirineu i la Catalunya Central pateixen des de fa molts anys". A més, apunten, mentre que és relativament fàcil aconseguir cita per vacunar-se a Barcelona, els Hospitals Comarcals i Provincials han rebut poques dosis, que no permeten arribar a la majoria de persones amb pràctiques sexuals de risc.

Per als col·lectius firmants, aquesta desigualtat pot deure's a dos motius. En primer lloc, assenyalen que podria tractar-se d'un prejudici de les autoritats sanitàries envers el col·lectiu LGBTI de fora de les grans ciutats. Per altra banda, assenyalen un possible biaix urbanita, "que menysté sistemàticament les coses que passen més enllà de l'àrea metropolitana".

En base a aquests fets, exigeixen al Departament de Salut "un deplegament territorial efectiu de l'estratègia de vacunació" i que compti amb dosis suficients per a les persones amb pràctiques sexuals de risc que resideixen a cada territori.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació