Divendres, 19 d'abril de 2024
Dis la teva!

Fora de Barcelona també follem

Comunicat dels col·lectius Voliaina i la Cugula enfront de la centralització de la vacunació per la verola del mico

Redacció Pallars | 19 de setembre de 2022 a les 11:48
Una sanitària vacuna de la verola del mico un individu | ACN
Senyor director,

En els darrers mesos, la verola del mico està expandint-se per diferents països amb un creixement exponencial de casos. L’Estat espanyol, que ja ha superat els 6.000 casos, és el primer país europeu amb més infectats i el segon del món, i Catalunya amb 2.000 casos és el segon territori més afectat de l’estat.

La gestió d’aquesta pandèmia ha posat de nou sobre la taula mancances i males praxis per part del sistema que ja havíem viscut en pandèmies anteriors: L’assenyalament mediàtic i polític als mariques i homes bisexuals i a la nostra sexualitat com a responsables de l’expansió de la  malaltia, l’abstinència sexual com a recepta per controlar-la i la deixadesa de les administracions públiques recorden els pitjors moments de la SIDA. D’altra banda les dificultats del sistema sanitari per adaptar-se i respondre a una malaltia nova, i el xantatge de les farmacèutiques al voltant de vacunes i fàrmacs, fan palès que després de la pandèmia de Covid-19 no ha canviat res.

Aquestes problemàtiques han estat més o menys denunciades per part de diversos col·lectius LGBTI i vinculats a la salut sexual. Tanmateix, l’avenç del procés de vacunació està posant sobre la taula una nova forma de desigualtat en aquest tema a Catalunya: la centralització de l’estratègia de vacunació a Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

En una primera fase només 3 centres de Barcelona ciutat (La Unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron, BCN Checkpoint i l’Hospital Clínic) administraven la vacuna, només als seus usuaris habituals. En una segona fase, s’han fet arribar algunes vacunes a les unitats de VIH de la resta dels hospitals catalans, habilitant-les en teoria com a punt de vacunació i s’ha habilitat un centre de “vacunació massiva” a Fira de Barcelona.

D’entrada, cap d’aquests centres es troba a les comarques pirinenques, ja que la unitat de VIH de referència per l’Alt Pirineu i Aran és la de l’Hospital Santa Maria de Lleida. Aquesta és una desigualtat que des de fa molts anys ja pateixen les persones que viuen amb el VIH al Pirineu i la Catalunya Central i més recentment també les usuàries de la PrEP (profilaxi preexposició).

A més, mentre està sent relativament fàcil per qualsevol persona que entri dins els perfils a vacunar aconseguir un cita a Barcelona (sigui a Fira Barcelona, a Drassanes o al Checkpoint), la realitat és que els Hospitals Comarcals i Provincials han rebut ben poques dosis que escassament permeten vacunar els perfils de major risc com treballadoris sexuals o persones que viuen amb el VIH, però que no arriben per a la resta de persones amb pràctiques sexuals de risc. Així, a la resta només ens queda l’opció de desplaçar-nos a Barcelona per vacunar-nos o d’esperar que algun dia, la nostra unitat de referència comptarà amb alguna dosi per nosaltres.

Al Solsonès, havent interpel·lat directament al Centre Sanitari, actualment tampoc es compta amb l’opció de rebre la dosi, no es es té accés a la vacunació i se’ns anima explícitament a desplaçar-nos a Barcelona per vacunar-nos.

Entenem que aquest fet es pot deure a dos motius. D’una banda podria ser per un prejudici de les autoritats sanitàries, que consideren que fora de les grans ciutats o bé no hi ha mariques i homes bisexuals o bé les que hi som no tenim sexe o no som promisqües com les nostres companyes de capital. L’altra opció és, directament, un biaix urbanita, que menysté sistemàticament les coses que passen més enllà de l’àrea metropolitana.

Qualsevol d’aquests dos motius és igualment preocupant i genera que un cop més, el dret a la Salut de les persones LGBTIQ+ que vivim fora de les grans ciutats es vegi vulnerat. Les autoritats ens consideren una raresa i ens conviden a sexiliar-nos a una gran ciutat. És per tot això que exigim al departament de Salut un desplegament territorial efectiu de l’estratègia de vacunació contra la verola del mico, amb dosis suficients per garantir el dret a la vacunació de les persones amb pràctiques sexuals de risc que residim a cada territori.

Col·lectius que promouen el comunicat:

Voliaina (Pallars)
La Cugula (Solsonès)

 


 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació