Dissabte, 20 de juliol de 2024
educació

Els consells del Pallars demanen canviar el decret estatal per evitar «greuges» en el transport escolar

La normativa estableix que només els alumnes que s’han de desplaçar de municipi tenen el transport gratuït, un fet que a les comarques pallareses provoca situacions poc ajustades a la realitat

Redacció Sort | 16 de setembre de 2022 a les 08:20
Els presidents del Jussà i Sobirà (Josep Maria Mullol i Carles Isus) durant la reunió celebrada aquest dijous a Sort | ACN
Els presidents dels consells comarcals del Pallars i del Pirineu i la síndica d'Aran han acordat aquest dijous des de Sort demanar el canvi del decret estatal que estableix que només tindran gratuïtat del transport escolar els alumnes que s'han de desplaçar a un altre municipi per anar a classe

Consideren que aquest fet suposa un "greuge" donat que hi ha alumnes que viuen en petits pobles allunyats de la capital de municipi on hi ha l'escola i per, formar-ne part, l'han de pagar. Davant aquesta situació, Carles Isus, president del Consell del Sobirà, ha demanat "adaptar els noms pobles i municipis a la realitat".
 
Els presidents dels Consells Comarcals del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Cerdanya, Alt Urgell i Alta Ribagorça, i el Conselh Generau d'Aran també han abordat el tema del transport per als alumnes que cursen ensenyament no obligatori com ara batxillerat o cicles formatius. Es tracta d'un transport que no tenen l'obligació de prestar els consells comarcals i, en aquest sentit, demanen una solució per evitar el despoblament de petits pobles.

De moment, la solució que es dona és en funció de cada casuística i, per això, els presidents comarcals volen una solució definitiva per aquests alumnes. En el cas de la Val d'Aran, el Conselh té transferides les competències en matèria d'Educació i, per aquest motiu, ha explicat la síndica Maria Vergés, "el transport escolar de la Val és gratuït per a tots els alumnes, visquin on visquin".
 

Agenda Pirineu 2030

 
Per altra banda, els presidents comarcals i la síndica d'Aran també han valorat el tret de sortida del procés participatiu que s'ha engegat aquest dijous, i que es perllongarà fins al 15 de novembre, per fer aportacions a l'Agenda Estratègica del Pirineu amb l'horitzó del 2030. Carles Isus ha dit que el termini per poder fer aportacions el veuen "molt curt" per temes tan "complexos" com aquest. Pel que fa a l'eina, l'ha valorat "positivament" i ha declarat que és "molt important" que es demani l'opinió del Pirineu a la gent del Pirineu.

El president del Sobirà ha insistit que tant la Llei de Muntanya com la Llei de Territori són "vitals" per canviar les singularitats de les comarques de muntanya. Unes lleis, declara, que han de permetre modificar aquelles qüestions que actualment no s'adapten a la legislació.


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació