Dissabte, 7 de desembre de 2024
inclusió

La Diputació participa en un programa de sensibilització de l'esport adaptat a les escoles rurals

S'iniciarà a la primavera i va dirigit als alumnes de 5è i 6è de Primària de les trenta escoles ZER de la demarcació

Redacció Pallars | 15 de setembre de 2022 a les 12:07
Joan Talarn amb els representants de la Federació Catalana d’Esports de Persona amb Discapacitat Física | Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida, juntament amb la Federació Catalana d’Esports de Persona amb Discapacitat Física, impulsen un programa de sensibilització de l’esport adaptat a les escoles. Es tracta d’una iniciativa que pretén crear consciència i fomentar tant la sensibilització cap a l’esport adaptat com l’acceptació de la diversitat i la singularitat de les persones. La intenció és que l’alumnat sàpiga que l’esport pot ser inclusiu per a tothom, sigui quina sigui la diversitat funcional de la persona.

Aquesta proposta va dirigida principalment als alumnes de 5è i 6è de Primària de les escoles ZER del territori de Lleida, escoles que donada la seva singularitat, resulta més costós la gestió de les activitats singulars, pel seu pressupost reduït proporcional al número d’alumnes. En aquest sentit, el president Joan Talarn que ha dit que "fomentar l’esport de base és educar en valors; impulsar l’esport femení és trencar la concepció patriarcal de la societat; i promoure l’esport inclusiu és ajudar a mostrar una societat sencera, ja que les persones afectades per discapacitats són invisibilitzades en totes aquelles facetes d’activitat que, precisament, requereixen d’un esforç que en aquest cas és doblement saludable i estimulant".


A més, ha fet èmfasi en què "el programa de sensibilització de l’esport adaptat a nens i nenes d’11 i 12 anys de les Zones Escolars Rurals, en les quals resulta més costosa la gestió de les activitats singulars en comparació als centres amb un major número d’alumnes", i que "les dificultats pròpies de l’entorn rural no poden impedir que els nens i nenes que aquí es formen no tinguin accés fàcil als principis educatius i de formació social que són connaturals a l’esport".

Per la seva banda, Josep Giménez, president de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física, ha subratllat la importància que les persones amb discapacitats es puguin inserir en la societat dotant-los d’eines que els ho facin possible. En aquest sentit, ha explicat que un primer pas és conscienciar tothom de l’esforç i dificultat que té per una persona amb discapacitat fer una pràctica esportiva. "Cal que la normalització sigui una cosa habitual", ha afegit.

Els objectius del programa, tal i com ha explicat la tècnica responsable de la Federació a Lleida, Sílvia Dalmau, són donar a conèixer diferents modalitats esportives adaptades, diferents materials específics i diferències reglamentàries o organitzatives respecte a les modalitats esportives convencionals dels mateixos esports o practicar diverses modalitats esportives, en situació real de joc, amb el corresponent material esportiu específic. 

Les activitats s’iniciaran la primavera de 2023 i s’aniran fent en dos o tres grups de 10 components en les modalitats esportives de bàsquet/rugbi, vòlei assegut, boccia i goalball, segons les característiques de cadascuna de les 30 ZER de què disposa la demarcació. Està previst que aquesta acció es complementi durant els cursos escolars 2022- 23, 2023-24 i 2024-25.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació