Divendres, 19 d'abril de 2024
ALT PIRINEU

En marxa el procés participatiu per a definir com ha de ser el Pirineu del segle XXI

El full de ruta orientarà el desenvolupament de les comarques de l'Alt Pirineu, entre les quals el Pallars Jussà i el Sobirà

Redacció Berga | 15 de setembre de 2022 a les 08:47
El vicepresident Puigneró presentant l'Agenda Pirineu 2030 | ACN
El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha donat el tret de sortida al procés participatiu per a l'elaboració de l'Agenda Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030. Es tracta d'un full de ruta per orientar "el desenvolupament sostenible" de l'Alt Pirineu i Aran, Berguedà, Solsonès i Ripollès els pròxims anys.

El procés participatiu comptarà amb una vintena de sessions, des del 15 de setembre fins al 15 de novembre, entre presencials i virtuals. Puigneró ha animat la ciutadania a fer propostes "concretes" i amb una "dosi de realisme" pels anys vinents. Els eixos que han definit per treballar són: oportunitats, sostenibilitat, innovació i connectivitat.

Algunes de les propostes que es plantegin acabaran amb projectes i altres amb modificacions legislatives, ha dit el vicepresident, i ha afegit que "tot no serà una qüestió de diners". L'objectiu que es persegueix és definir com ha de ser el Pirineu del segle XXI i prioritzar els reptes que ha d'afrontar.

El procés participatiu de l'Agenda es desenvoluparà a partir d'un document que va rebre el vistiplau del Consell Executiu el passat mes de maig. A partir de demà, al portal participa.gencat.cat, tothom que ho vulgui podrà fer aportacions fins al mes d'octubre, però serà el 27 de setembre quan se celebrarà la primera sessió telemàtica. El 27 d'octubre començaran les reunions presencials a les comarques. Serà durant el mes de desembre es farà públic l'informe final de tot el procés participatiu.

L'economia del segle XXI, una oportunitat


La finalitat del Govern amb l'Agenda "és orientar el futur sostenible del Pirineu, tant pel que fa a la seva població, garantint-ne l'arrelament, com a l'accés als serveis bàsics i la connectivitat física i digital".

Puigneró ha sentenciat que "el teletreball és el gran repoblador de Catalunya". En aquest sentit, ha recordat el desplegament de la fibra òptica que s'està duent a terme a tot Catalunya sense oblidar les comarques de l'Alt Pirineu. 

El vicepresident no ha deixat escapar l'ocasió per parlar de comunicacions terrestres i ha reconegut que "la comunicació entre el Pirineu és molt millorable". Ha parlat de l'N-260 i ha dit que cal fer-hi actuacions "necessàries i concretes" per reduir el temps de trajecte entre la Cerdanya i l'Alta Ribagorça, a tall d'exemple. Tot, amb l'objectiu "d'afavorir la comunicació transversal del Pirineu". Pel que fa a la línia R3, el vicepresident del Govern ha sentenciat que "no pot continuar així" i ha de ser una "alternativa competitiva" al cotxe. Per tot ha insistit a reclamar el seu traspàs.

L'Agenda es concretarà des de l'autodesenvolupament del territori, prioritzant les accions més transformadores que funcionin com a tractores de l'economia, i en cogovernança des de les mateixes comarques del Pirineu.

En conjunt, l'Agenda serà un procés de participació i concertació territorial a tots els nivells administratius i amb tots els agents del territori, amb "la dinamització econòmica sostenible i l'arrelament de la població" com a prioritats. Vol recollir i plasmar en un document les necessitats reals de les comarques pirinenques i, com a tal, serà la base sobre la qual s'aprovarà la futura Estratègia del Pirineu, que fixarà les actuacions concretes per donar resposta a aquestes necessitats.

En la presentació celebrada aquest dimecres a Prullans, a la Cerdanya, davant diferents representants del territori, el Pallars ha fet acte de presència amb alcaldes i presidents comarcals.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació