Divendres, 26 d'abril de 2024
eleccions municipals 2023

Compromís tornaria a guanyar les eleccions municipals a Tremp però perdria un regidor

Segons l'enquesta de Pallars Digital, ERC i Junts podrien formar un nou govern de coalició, mentre l'abstenció i els indecisos jugarien un paper clau en el futur panorama electoral

Redacció Tremp | 13 de setembre de 2022 a les 08:54
Imatge d'un ple de l'Ajuntament de Tremp | Jordi Ubach
Compromís per Tremp guanyaria les properes eleccions municipals del 28 de maig amb el 34,8% dels vots, segons l'enquesta realitzada per Pallars Digital. En base al sondeig, on hi han participat un total de 343 persones, la formació socialista perdria un dels sis regidors aconseguits als comicis del 2019, quan també va ser la força més votada a la capital del Pallars Jussà. Un fet que podria allunyar novament la seva possible futura candidata, Sílvia Romero, de la vara d'alcaldia.

Pel que fa als dos partits que actualment governen al consistori, ERC i Junts per Tremp, també es produirien canvis. Si bé el mostreig apunta que els republicans, que previsiblement estaran encapçalats per l'alcaldessa Maria Pilar Cases, mantindrien els quatre regidors, la llista postconvergent amb Quim Delgado al capdavant sumaria un edil i obtindria el 27,31% dels vots, prop de tres punts per sobre d'ERC, que seria tercera força amb el 24,23% dels sufragis.

 
Amb aquestes dades entre mans -recalquem, basades en una petita mostra que cal valorar com a tal- republicans i juntaires podrien revalidar -ara amb un regidor més- el pacte de govern firmat fa gairebé quatre anys. La qüestió, però, és si al quedar per davant en nombre de vots, l'alcaldia passaria a mans de Junts per Tremp o bé la iniciativa la continuaria duent ERC. 
 
Tenint en compte la situació política nacional -amb les desavinences entre els socis de govern més al dia que mai- podria donar-se el cas que ambues formacions no arribessin finalment a un acord a Tremp, com ja va estar a punt de passar el 2019 al Consell Comarcal del Pallars Jussà. Aquesta conjuntura podria obrir la porta de l'alcaldia a Compromís per Tremp després de vuit anys. Un fet que seria possible amb l'abstenció d'un o dels dos altres partits, o bé a través del pacte dels socialistes amb un d'aquests.

 

L'abstenció i els indecisos decantaran la balança

 
L'enquesta també mostra que, per una banda, l'abstenció serà clau de cara als resultats dels comicis. I és que el 18% de les persones que hi han participat afirmen que no aniran a votar. Un percentatge que segurament serà major tenint en compte que l'abstenció al 2019 va ser superior al 32%. 

A aquest fenomen se li afegeix el fet que el 16% asseguren que no saben quin partit votaran, tenyint encara més d'incertesa els futurs resultats, i més tenint en compte que tant la baixa participació, com els incendisos i els vots en blanc (9%) beneficien la candidatura més votada. Aquests percentatges, a més, revelen quina és avui en dia l'actitud de la població envers la política, envoltada d'una evident desafecció i manca d'interès, causada en part pel desinflament del procés sobiranista, així com l'actual situació política catalana i estatal.
 
Tots aquests factors, sumats a la dinàmica electoral pròpia de les municipals, on s'acostuma a votar més la persona que no pas el partit pel qual es presenta, deixen encara més obert l'escenari electoral trempolí. A falta de 8 mesos i 15 dies per als comicis, però, els partits encara tenen un ample marge de temps per revertir les xifres de participació, ja sigui presentant les respectives candidatures i els diferents programes electorals. La cursa continua en marxa.



Altres notícies que et poden interessar: 


 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació