Dijous, 25 d'abril de 2024
ciclisme

El nou repte ciclista del doctor Riba: 995 quilòmetres en 79 hores

El metge i membre de la Unió Ciclista de Tremp va recórrer totes les carreteres del Jussà per denunciar el seu mal estat de conservació

Tomàs Garcia Espot Pallars Jussà | 25 d'agost de 2022 a les 12:50
David Riba durant una de les aturades | Cedida
El metge de família trempolí David Riba ha aconseguit completar un altre repte ciclista: recórrer els 995 quilòmetres de via del Pallars Jussà. El membre de la Unió Ciclista de Tremp va proposar-se pedalejar aquest recorregut -de 22.000 metres de desnivell, i que ha completat en 79 hores- per tal de denunciar el mal estat i el deteriorament que presenten molts trams de les carreteres de la comarca.

"Ja fa anys que em dedico a fer proves d'ultraresistència, corrent i amb bicicleta" explica. De fet, Riba ja havia creuat la comarca de nord a sud i d'est a oest, i fa un any va mirar una ruta amb bicicleta que unís tots els pobles del Pallars Jussà. "Eren 1.000 quilòmetres, declara, però la idea es va quedar al tinter".

Aquest estiu, però, el repte va tornar a sorgir, i aquest cop el doctor el va voler vincular amb una reivindicació social de la comarca, tot impulsant una queixa mediàtica. "Amb els companys el tema de conversa durant els darrers dos o tres anys és el mal estat de les carreteres al Pallars", afirma. "Als ciclistes això no ens afecta, però els accessos als nuclis estan molt malament", lamenta.
 

Riba al costat de diversos companys que van voler donar-li suport. Foto: Cedida



Així doncs, el passat 15 d'agost a les cinc de la matinada, Riba va començar la ruta, passant primer pels nuclis i carreteres del sud del Jussà, especialment Llimiana, Sant Esteve de la Sarga i la Terreta, atès que són les que més deteriorament presenten. Posteriorment, va fer cap a la Conca Dellà i posteriorment a la Vall Fosca.

Precisament, pedalejant cap a Avellanos va trobar un dels exemples més clars de la problemàtica a les carreteres pallareses. "Feia 7 o 8 anys que no hi anava, i continua igual...com pot ser que no s'hi hagi fet res?", es queixa. La principal raó, exposa, és la "manca de previsió i de manteniment", alhora que matisa que alguns ajuntaments no poden fer front a aquesta despesa. Tanmateix, afirma que en aquests casos només caldria aplicar una petita capa, especialment en aquelles vies menys concorregudes.

El recorregut va finalitzar tres dies després, el dijous a les 12h del migdia. Malgrat la duresa de la prova, durant la qual va dormir molt poc i va efectuar poques parades, Riba es mostra satisfet. "Sempre vaig estar molt acompanyat, i tot i que a nivell físic aquestes coses són estressants, emocionalment i socialment el benefici és positiu".


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació