2 de març de 2024
literatura

Una obra sobre el compromís d'un matrimoni guanya el 6è Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

'L'hort' de Xavier Valls s'ha endut 600 euros i un trofeu, mentre que Glòria Tomàs i Aleix Olondriz han aconseguit el segon i el tercer premi

Redacció Vall Fosca | 9 d'agost de 2022 a les 10:52
Imatge dels premiats al concurs | CBP
El sisè Concurs de Microrelats de la Vall Fosca ha entregat aquest passat dissabte els seus premis. L'obra L'hort del periodista barceloní Xavier Valls Torner, un relat sobre el compromís d'un matrimoni que va més enllà de la vida, s'ha emportat el primer premi, dotat amb 600 euros i un trofeu. Valls, que ja va guanyar un accèssit a la segona edició del concurs, emmarca el relat amb expressions típiques pallareses, explicant la quotidianitat de la vida a l'hort d'un matrimoni.

En l'entrega de premis, que ha tingut lloc al Museu Hidroelèctric de Capdella, el jurat, format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll, Meritxell Nus, i Ramon Sistac, ha decidit que Conyac de Glòria Tomàs i Nus obtingui el segon premi, valorat en 400 euros. Tomàs, de Rialp, que ja va guanyar el primer premi amb el relat Cabal fa dos anys, situa la seva obra al bar Felip de la Pobleta de Bellveí. Narra la història de dos homes units per una amistat etílica, que es complica per un fet fortuït. Introdueix la dualitat entre el parlar pallarès i el castellà.

El tercer premi, valorat en 300 euros, se l'ha endut Aleix Olondriz per Les maduixes del canal xic. Olondriz, natural de Lleida, situa el relat al canal xic de la Central de Capdella. L'autor narra subtilment la història d'un noi i una noia en el despertar de l'adolescència. La trama està creada a partir de la contemplació i la descoberta d'elements de la natura que es troben en diferents indrets de la Vall Fosca.

Atesa la qualitat de les obres presentades, que en aquesta ocasió han sigut 43, el jurat ha decidit entregar dos accèssits als relats Policromia de Núria Graell i La casa de paper de Núria Fonoll. En la primera, Graell, de Sabadell, i que va aconseguir un accèssit a la primera edició del concurs, se centra al poble d'Espui, on narra una història de vida i de desarrelament, en la qual la protagonista somia en retornar al poble, on la seva policromia contrasta amb la grisor del lloc on va anar a viure.

En la segona, Núria Fonoll, nascuda a l'Albi, i guanyadora del segon premi l'any 2019, s'inspira en l'hospital de cartó i l'accident que va tenir una nena petita i que la van curar allí. El relat fa un paral·lelisme entre l'envelliment de les dues protagonistes: la nena i l'hospital. 

Maria Cabrera i Irene Fontdevila, amb l'espectacle Vladivostok, que uneix poesia i música, van encetar l'entrega de premis d'enguany. Un espectacle amb caràcter, força i sensibilitat que va atrapar i entusiasmar als assistents. Els relats premiats es poden consultar a la web del Museu Hidroelèctric de Capdella.


 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació