Dijous, 18 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Pallars Actiu es posiciona a favor dels Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu

“Sí als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030 o 2034 per reactivar l’economia al Pirineu”

Redacció Pallars | 3 d'agost de 2022 a les 12:13
Imatge promocional de la candidatura dels Jocs d’Hivern 2030 | Govern
Pallars Actiu, entitat público-privada que té per objectiu influir, promocionar i desenvolupar els interessos econòmics i l’emprenedoria del Pallars Jussà i Sobirà, dóna ple suport a la candidatura catalana per organitzar els JJOO i JJPP d’Hivern de 2030, si el calendari ho permet, i si no el 2034, al Pirineu català, perquè considerem que seria una oportunitat sense precedents per poder reactivar l’economia i millorar la connectivitat en unes comarques de muntanya que estan molt mancades d’inversions a tots nivells des de fa dècades.

Som de l’opinió que poder organitzar aquests Jocs Olímpics comportaria, de ben segur, potenciar una economia més diversificada promovent d’aquesta manera un turisme més desestacionalitzat, la inversió en infraestructures enriquidores en el sector de referència de l’Alt Pirineu com són els esports d’aventura, així com impulsar els esports d’hivern que es practiquen en aquestes contrades des de temps immemorials i amb una gran experiència en l’organització de campionats mundials de les categories esportives que entrarien en competició en la cita olímpica de 2030. Tot i així, creiem que per tirar endavant una organització d’aquesta envergadura caldrà garantir, en tot moment, el reequilibri mediambiental i la sostenibilitat en totes les dimensions del projecte.

Valorem positivament que la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) aposti per la destinació turística desestacionalitzada, l’alt interès cultural, natural, gastronòmic i esportius de la zona i que vagi de la mà de Barcelona. Sens dubte, aquest turisme, tal com asseguren, permetrà el creixement d’altres sectors econòmics amb l’objectiu de generar una economia diversificada que incentivi fixar població al territori per allunyar el temut despoblament i feines sostingudes al llarg dels anys.

Davant l’oportunitat perquè des del Pirineu puguem tornar a brillar al món si es duen a terme aquests Jocs Olímpics, diversos empresaris lleidatans també s’han posicionat a favor amb l’eslògan Per un impuls del Pirineu, diem sí. El seu posicionament, de fet, també reforça el nostre convenciment en la candidatura de Catalunya a organitzar els Jocs. Li han donat suport PIMEC Lleida, la Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL), l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), l’Associació de Càmping de Lleida o Hostaleria de Lleida, entre altres. També hi han votat a favor la Cambra de Comerç de Girona i l’empresariat de Cerdanya, per la proximitat als Pirineus. Les entitats en contra d’organitzar els Jocs són pràcticament residuals.

Al marge de si Catalunya acaba organitzant o no els Jocs d’Hivern de 2030, Pallars Actiu reclama que el Govern català incrementi, amb caràcter urgent, la inversió al Pirineu i a les comarques de muntanya per apaivagar el dèficit estructural permanent existent. És vital tenir accés a més recursos destinats a infraestructures i mobilitat amb l’objectiu d’assegurar l’arrelament de la població al territori i la garantia de disposar dels serveis bàsics, com l’accés a l’habitatge o la creació de serveis mancomunats. Altres aspectes clau que es demanen són l’arribada de la fibra òptica a tots els municipis i la garantia de cobertura mòbil. Així mateix, també cal tenir accés i l’ús sostenible, inclusiu i equitatiu als recursos naturals, la gestió dels boscos i sòls agrícoles o la protecció de la indústria verda.

Davant d’aquestes necessitats, Pallars Actiu, d'acord amb el Consell d’Administració i el Consell Assessor, veu amb bons ulls la iniciativa del Govern llançada recentment d’impulsar l’elaboració de l’Agenda l’Estratègica del Pirineu amb l’horitzó 2030 i que serà un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les comarques pirinenques els pròxims anys amb un segell i identitat propi. L’objectiu del Govern, tal com assegura, és orientar el futur sostenible del Pirineu pel que fa a la seva població, garantint-ne l’arrelament, com l’accés als serveis bàsics i la connectivitat física digital.

El passat 24 de juliol va quedar ajornada la consulta dels Jocs d’Hivern fins que no hi hagi candidatura tancada, motiu pel qual demanem al Govern de la Generalitat que no s’estanqui la consulta i es continuï treballant per un projecte proactiu pel territori.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació