Dijous, 18 d'abril de 2024
onada de calor

El Govern rebaixa les restriccions per risc d'incendi quan acaba l'onada de calor

La normalització de les temperatures permet reobrir l’accés al Montsec, tancat el passat dia 15

Irene Montagut Barcelona | 25 de juliol de 2022 a les 12:08
Una agent rural observa una zona calcinada per l'incendi al Pont de Vilomara | Pere Fontanals
Després de l'anunci del final de l'onada de calor i el descens de les temperatures en un cap de setmana amb clima extrem arreu del país, on s’han tornat a superar els 40 graus al Pallars Jussà, la calor afluixarà a partir d’aquest mateix dilluns. En aquest sentit, el Govern ha decidit rebaixar les restriccions per reduir el risc d'incendi, un relaxament que permetrà reobrir l’accés al Montsec, tancat el passat dia 15.

Així, només tres massissos i parcs naturals tindran restringits els accessos i són 30 els municipis on es manté el nivell 3 del Pla Alfa, cap d’ells del Pallars. Cal recordar que fins ara eren sis els municipis pallaresos amb restriccions: Abella de la Conca, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana i Sant Esteve de la Sarga. Les noves mesures entren en vigor a partir de la matinada d'aquest dilluns a dimarts. Tot, en un estiu en què s'han cremat 7.400 hectàrees, sent el pitjor any d'incendis forestals de l'última dècada. 

Concretament, es restringeix l'accés al parc natural del Cap de Creus, el massís de l'Albera i el del Montgrí, tots en comarques gironines. En els municipis que es troben en el nivell tres del Pla Alfa, es mantenen suspeses les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a algun nucli.

A més a més de la restricció d'accessos a zones naturals i la suspensió d'activitats de lleure, també es mantenen restringides les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi i es limita la circulació motoritzada en el medi natural, exceptuant residents i activitats inajornables.

D'altra banda, continua suspesa l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12h i les 18h, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs. Alhora, Interior ha ordenat la prohibició de fer obres a la xarxa interurbana que comportin l'ús de maquinària amb risc d'incendis i només es podran fer si estan autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit a la xarxa interurbana, inclosa la sega de cunetes, i es restringeix l'ús d'eines com radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si s'han d'utilitzar per motius de força major, s'ha de comunicar als Agents Rurals.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació