Dimecres, 24 d'abril de 2024
l'entrevista

Ivan Caelles: «El FART reivindica una major oferta teatral i cultural al Pallars»

Xerrem amb el director artístic del Festival d'Arts Escèniques al carrer d'Isona a les portes de la seva 2ª edició

Tomàs Garcia Espot Isona | 22 de juliol de 2022 a les 08:36
L’actor isonenc Ivan Caelles | Dansàneu
L'actor isonenc Ivan Caelles és una de les cares més visibles del FART, el Festival d'Arts Escèniques al carrer, que aquest divendres inaugura la seva 2ª edició. Com a director artístic, però també com a integrant i impulsor d'un dels seus espectacles, l'Ivan és conscient que l'oferta artística i teatral a les comarques pallareses pot créixer, però va adonar-se que la solució no era quedar-se de braços plegats. Així és com va néixer el FART: una proposta cultural fresca i dinàmica per posar de manifest aquesta realitat, però també per donar a conèixer el talent pallarès i d'arreu del país.

- Com i per què neix el FART?

- Quan m'adono de la normalització de la falta de consum de cultura a Isona i al Pallars. Això em va crear una alerta i vaig veure una necessitat: al poble no tenim una sala cultural equipada, doncs fem que les nostres places tan boniques esdevinguin els nostres teatres, els nostres escenaris. En aquest sentit, m'agradaria reivindicar al Sisco Amorós, el director tècnic del festival i una de les potes del projecte. Gràcies a ell ho hem pogut armar tot.

- Era un projecte que venia de lluny...

- Totalment. Era una idea que sempre m'havia ballat pel cap perquè soc consumidor de la Fira de Tàrrega des de molt jove; també tinc com a referent l'Esbaiola't perquè he estat vivint al Sobirà, he actuat al Dansàneu... Així que aquesta filosofia de convertir els espais rurals en escenaris sempre m'havia interessat moltíssim. I és el que vaig plantejar a l'equip de govern d'Isona: no tenim teatre, però podem fer que les places ho siguin i puguem programar espectacles de qualitat. El nostre país té una centralitat cultural molt marcada i el FART ve una mica a reivindicar això: una major oferta teatral i cultural al Pallars.


- La 2ª edició del festival és la de la plena normalitat?

- Esperem poder dir que sí. Som una organització molt nova, i gestionar algunes coses com muntar una barra, un avituallament perquè la gent pugui menjar, doncs ens anava una mica gran. Però l'objectiu és que sigui una edició normal perquè en l'anterior ens vam veure molt limitats, però no volíem perdre l'oportunitat.

El 2021 vam veure clar que si esperàvem i no tiràvem endavant el festival perdríem un any. Ara, el FART s'està consolidant amb aquesta segona edició. Per nosaltres és molt important, ja que la tercera ja l'encares amb molta força i energia. Si encara haguéssim de fer la primera estaríem a les beceroles...

- Però tot i ser la primera edició, hi va haver 10 espectacles, aquest any 12...Vau començar forts.

- Sí, perquè l'aposta era clara: crear un festival amb una programació diversa i amb diferents franges horàries. Estem molt contents amb la xarxa que hi ha dins del món artístic. Hi havia companyies amb les quals havia treballat; jo també tenia un projecte personal que vaig poder realitzar al festival, així com companys que van creure molt amb aquesta idea i que van actuar des del compromís i la generositat. Això ens va propulsar a tenir més programació en l'edició d'enguany.

- És un festival per a la gent de la comarca, però als espectacles combineu companyies pallareses (Mai Tant Teatre, BioLentes, Grup de Teatre d'Isona...) però també amb referents culturals de tota Catalunya.

- I tant! La idea principal del FART és apropar cultura de qualitat al Pallars. Ara bé, hi ha una altra pota molt important, que és fer territori i propulsar les necessitats artístiques dels pallaresos i pallaresos i dels isonencs i isonenques. Per tant, una part amateur sempre formarà part del festival. I que el Grup de Teatre d'Isona hagi reprès la seva activitat és una de les millors notícies que podíem tenir. Per altra banda, hi ha companyies professionals al Pallars i d'alt nivell com Mai Tant Teatre i BioLentes; és un plaer que formin part de la programació del festival.

- Què li diries a la gent perquè vingui al FART?

- Doncs els convido plenament a què vinguin a passar els tres dies del festival. Hem fet preus popular o reduïts, perquè evidentment la cultura no es paga sola i hem d'ajudar a fer que aquesta proposta creixi. A més, al FART hi ha una diversitat absoluta de gustos: hem tocat totes les parts de les arts escèniques que hem pogut. Evidentment, encara ens falta una part de circ, en som conscients, però, per exemple, hi ha uns espectacles de dansa d'una qualitat molt potent, així com de titelles o d'improvisació.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació