Dissabte, 20 d'abril de 2024
meteorologia

Sort registra la temperatura màxima a Catalunya en una onada de calor que sembla no tenir final

Aquest cap de setmana, de divendres a diumenge, tot el país està en perill extrem per calor i no es preveu cap refrescada

Irene Montagut Sort | 15 de juliol de 2022 a les 07:34
Infants refrescant-se a la piscina municipal de Sort | Ajuntament de Sort
L'onada de calor d'aquest juliol serà recordada per la seva persistència. És complicat trobar en registres anteriors situacions de tants dies seguits amb valors extrems com els que estem vivint aquesta setmana a Catalunya. I ara gairebé comença. La temperatura màxima d'aquest dijous al país ha estat de 38,7° i s'ha registrat a Sort, un fet del tot inusual, mentre que a Seròs el dimecres es van assolir els 40,4°. No és el primer cop aquest any que la capital del Pallars Sobirà és notícia per la calor: ara fa un mes va registrar, amb 39ºC, el seu màxim històric.
 
Aquest divendres les 42 comarques catalanes estan en risc extrem per onada de calor, una situació que es mantindrà, almenys, durant tot el cap de setmana, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Estar en risc extrem vol dir que la temperatura màxima podrà superar els 35 graus al litoral i arribar fins als 42 a l'interior, mentre la mínima no baixarà dels 20 graus a les comarques d'interior i els 25 al litoral i cotes mitjanes. 

De fet, els models no preveuen cap mena de refrescada, o de normalització de les temperatures, ni a curt ni a mitjà termini. El Meteocat va avisar a principis d'aquesta setmana: l'onada de calor es podia allargar fins a set dies. Les prediccions, però, apunten a una durada encara més llarga.

Per què ho cataloguem com una onada de calor?


Considerem una onada de calor quan durant almenys tres dies se supera, a una part important del país, el percentil 98 de les temperatures màximes. Dit d'una altra manera, quan se supera durant tres dies, com a mínim, aquell valor que, segons l'estadística, històricament només s'hi arriba en un 2% dels dies d'estiu.

El valor és diferent segons cada municipi i es pot consultar al web del Meteocat. Al Pallars, els dos exemples que hi apareixen són els 39,2º de Tremp i els 35,7º de Sort. Altres exemples són els 39,4° a Lleida, els 33,4° a Barcelona, els 37,2° a Girona, els 38,4° a Manresa o els 37,2° a Tortosa. 


Així, quan el Meteocat activa l'avís extrem vol dir que és molt probable que se superi aquest 98% de temperatures màximes. Pot ser, però, que en algun moment de l'estiu ens trobem davant una dicotomia, i és que l’Agència Estatal de Meteorologia fa servir el percentil 96 -i no el 98 com el Meteocat- per definir si es tracta o no d’una onada de calor.

Restriccions contra els incendis


Davant la situació de risc prevista per als pròxims dies, el Departament d'Interior ha anunciat algunes restriccions per fer front a l'elevat risc d'incendi que viurà Catalunya. Des d'aquest divendres i fins al dimarts vinent, queda prohibit l'accés a la serra del Montsec i a vuit massisos i parcs naturals, mentre que sis municipals del Jussà es troben al nivell 3 del Pla Alfa per l'alt risc d'incendi.


A més, també es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi i es limita la circulació motoritzada en el medi natural, exceptuant residents i activitats inajornables. D'altra banda, se suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.

S’ha demanat als ajuntaments que habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure i persones amb malalties cròniques. Així, recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació