Dijous, 18 d'abril de 2024
meteorologia

El Pallars, en alerta màxima per l'onada de calor i l'alt risc d'incendi

Les altes temperatures es mantindran durant bona part de la setmana, amb un divendres en què el Pallars Jussà i el Sobirà se situaran en perill molt alt

Lluís Girona Pallars | 13 de juliol de 2022 a les 07:47
Una mare i el seu fill, en un parc | Europa Press
La primera onada de calor del mes de juliol ja ha arribat a Catalunya. Si bé durant ahir dimarts les altes temperatures ja van ser notables a tot el país, serà durant les tardes de dimecres i dijous quan es produiran els moments més extrems de calor, amb fins a 18 comarques en perill alt o molt alt, entre les quals les comarques pallareses, segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Així doncs, ja durant el dimarts l'avís per temperatures extremes s'ha situat al Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, el Solsonès, el Berguedà, la Cerdanya, el Ripollès i Osona. La temperatura màxima d’ahir dimarts va ser a Sant Romà d'Abella, amb 39 °C.

De cara a aquest dimecres, el perill passarà d'alt a molt alt -el nivell de més gravetat- al Segrià, les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, la Noguera, el Solsonès, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. El perill alt serà al Berguedà, la Cerdanya, el Ripollès, Osona i el moderat a la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat. A la resta del país la calor també serà protagonista però, per ara, no es troben en alerta per temperatures extremes.
 
Pel que fa al dijous, el perill molt alt serà al Segrià, les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, la Noguera, el Solsonès, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, el Ripollès Osona. El perill moderat se situarà a l'Anoia, el Bages i el Moianès mentre que a la resta del país, malgrat que també hi haurà altes temperatures, no s'activa per ara cap alerta.

El pitjor episodi, però, serà clarament el divendres. Tot Catalunya estarà en alerta per temperatures extremes. Les comarques del nord i l'oest del país ho faran en perill molt alt mentre que el litoral i el sud ho faran en perill alt. En aquests dos dies, s'espera que la temperatura mínima pugi lleugerament i, en conjunt, no baixarà dels 20 °C i dels 25 °C a punts del litoral. Per la seva banda, la màxima serà semblant al litoral i lleugerament més alta a la resta. Els valors més elevats assoliran els 40 °C a Ponent.

En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat manté activat des de diumenge el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per onada de calor davant la previsió de temperatures extremes. El pla Infocat es manté en prealerta per elevat risc d’incendis, i demana extremar les precaucions prop de zones forestals. D’altra banda, el Departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut en fase 2.

S’ha demanat als ajuntaments que habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure i persones amb malalties cròniques. Així, recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor. 

Alt risc d’incendi al Pallars Jussà


D’altra banda, els Agents Rurals han actualitzat el mapa de previsió de risc d'incendi a Catalunya i les comarques en alerta per perill alt -o molt alt- ja en són 18, entre les quals el Pallars Jussà. També hi ha l'Alt Urgell, Solsonès, Noguera, Segarra, Urgell, Bages, Anoia, Moianès, Conca de Barberà, Alt Camp, Alt i Baix Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Vallès Occidental i Oriental. El cos ha demanat, com sempre en aquests casos, extremar les precaucions prop de zones forestals.
 
 

Altres notícies que et poden interessar:


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació