Divendres, 19 d'abril de 2024
fires

Alins acull la 12ª Fira del Ferro Pirinenc de la Vall Ferrera

El municipi estrena un espai de formació de forjadors i vol que es converteixi en un referent del país en aquest ofici

Redacció Alins | 7 de juliol de 2022 a les 08:33
La demostració de forja serà un dels plats principals de la Fira | Fira del Ferro Pirinenc
Alins ja ho té tot a punt per acollir la 12ª edició de la Fira del Ferro Pirinenc de la Vall Ferrera. Una cita que any rere any reuneix un gran nombre de visitants, i que enguany recupera el seu format habitual després de la pandèmia. Una de les activitats més importants, evidentment, seran les demostracions de forja col·lectiva i en viu, que en aquesta edició consistirà en l'elaboració d'una porta forjada per l'Escola d'Alins.

A més, Alins ha estrenat aquesta setmana un espai destinat a la formació dels forjadors. En total set persones han participat en el primer curs, impartit pel mestre forjador Enric Pla. La voluntat és que a partir d'ara es realitzin en aquest espai cursos i tallers durant tot l'any i es converteixi en un referent del país. El primer curs s'ha fet coincidir amb la prèvia de la 12ª edició de la Fira, que enguany porta el lema de Som forja, som escola.
 

L'alcalde d'Alins, Manel Pérez, el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, i el president de l'Associació Boscos de Ferro, Xavi Llor. Foto: ACN


Per altra banda, al municipi es podrà visitar el mercat d'artesania i producte agroalimentari local, com també les diverses exposicions. Entre aquestes, destaquen la mostra d'escultures de forja dels participants de la fira, al Paller del Coix, així com una selecció de picaportes de la col·lecció d'Agustí Salavert, o bé una exposició sobre el patrimoni industrial vinculat al ferro al territori del projecte Poctefa Pyrfer, a l'església del poble.

Paral·lelament, els visitants podran realitzar diverses visites guiades amb inscripció prèvia, les quals tenen un cost de set euros per als menors de 12 anys, i de 10 euros per als adults. Una de les opcions és una visita teatralitzada de l'Esperanceta de Casa Gassia a l'Ecomuseu de Casa Sintet, un viatge en el temps guiat per l'humor d'aquest personatge per tal d'entendre la vida a la vall anys enrere.

També n'hi haurà d'altres, com ara una descoberta al poble d'Àreu, o bé una coneixença de la vida i la història de la farga catalana a la Vall Ferrera, així com una visita a Santa Maria de Besan, on el culte al ferro va permetre contemplar la Mare de Déu de la Candelera.
 

Una forjadora treballant sota l'atenta mirada del mestre forjador. Foto: ACN


La Fira del Ferro Pirinenc, però, també oferirà altres activitats, com per exemple les gastronòmiques. Dissabte, a banda del dinar popular a les 14h del migdia, també se celebrarà un tast de vins pallaresos al mercat d'artesania. Més tard, a les 21:30h, hi haurà el sopar popular de Fira.

Per altra banda, a les cinc de la tarda, i organitzat per Natura Llibres, l'escriptor Joan Déu Prats presentarà el llibre Llegendes de passió de foc, mentre que diumenge a les 11:30h serà el torn del mestre forjador Xavier Martí, que donarà a conèixer La forja: una tècnica optimitzadora.

La mostra pallaresa tampoc s'oblidarà de la música i la festa, ni tampoc de les activitats per als més menuts. Així, els joves podran participar també de la forja, així com del taller infantil L'oxidat de ferro, a càrrec del Laboratori l'Era. Finalment, dissabte a les 20h del vespre hi haurà un concert de folk progressiu girlpower a càrrec de Faneka, mentre que a les 23h serà el torn de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació