Dijous, 18 d'abril de 2024
meteorologia

El Pallars Jussà podria haver patit un esclafit el passat 21 de juny

Un treball de camp dut a terme sobre el terreny apunta que s’hauria produït entre els municipis de Tremp, Talarn i Conca de Dalt

Redacció Pallars Jussà | 5 de juliol de 2022 a les 09:10
Les fortes ratxes de vent van arrencar diversos arbres del parc del Pinell de Tremp | Jordi Peró
El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha determinat que el fort temporal que el passat 21 de juny que va causar destrosses en alguns municipis del Pallars Jussà podria haver estat causat per un esclafit d'intensitat EF0. Així ho ha determinat un treball de camp dut a terme a la zona afectada com també l'anàlisi de les dades d'estacions meteorològiques automàtiques i de diverses eines de teledetecció.

La tarda d'aquell dia va arribar, des de l'Aragó, una estructura convectiva organitzada que va produir xàfexs d'intesitat moderada i ratxes molt fortes de vent, que van arribar als 94 quilòmetres per hora a Tremp i al 73,4 a la Pobla de Segur.

Uns registres que feia més de cinc anys que no s'assolien, i que van provocar, entre d'altres danys, l'arrencada de diversos arbres del parc del Pinell de la capital del Pallars Jussà, però també afectacions en altres municipis com Talarn o Conca de Dalt.


El Meteocat assenyala que l'augment del gradient vertical de temperatura, l'enfortiment del vent a nivells alts i l'advecció humida a nivells baixos per la vall de l'Ebre, que hi va haver el dia 21 de juny, van afavorir la formació d'una estructura convectiva organitzada al sud de l'Aragó.

Aquesta es va anar desplaçant amb celeritat en direcció nord-est fins a entrar a Catalunya per la comarca del Segrià. En el cas del Pallars Jussà, el possible esclafit va arribar al voltant de les 17:50 hores, segons el Meteocat. Tot i això, l'estudi efectuat no ha permès concloure amb certesa l'ocurrència d'aquest fenomen en aquests cas.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació