Divendres, 19 d'abril de 2024
renovables

Neix una comunitat energètica al Pallars Jussà per impulsar la participació ciutadana en energies renovables

El projecte preveu comptar amb la participació d'uns 400 socis i contempla instal·lar un miler de plaques solars a teulades de Tremp, la Pobla de Segur i Isona

Redacció Conca de Dalt | 29 de juny de 2022 a les 09:42
Martínez, al centre, amb Crespín, a la dreta, i l’alcalde de Conca de Dalt, Martí Cardona | Subdelegació del Govern
El Pallars Jussà ha assistit al naixement d'una comunitat ciutadana d'energia per impulsar la participació veïnal en les energies renovables. La comunitat energètica del Pallars Jussà, amb seu a Erinyà, al terme de Conca de Dalt, preveu comptar amb la participació inicial d'uns 400 socis i contempla instal·lar un miler de plaques solars en nou teulades dels municipis de Tremp, la Pobla de Segur i Isona i Conca Dellà. El seu nom serà Energia del Pallars Jussà.

Tal com ha detallat Santi Martínez, una de les cares visibles del projecte, inicialment també es contempla una generació fotovoltaica de més de 400 quilowatts. Per altra banda, la comunitat planteja una sèrie d'actuacions per maximitzar l'aprofitament de la generació produïda localment mitjançant sistemes d'emmagatzematge, sistemes de monitorització, control de demandes i anàlisi de la participació de la comunitat energètica en els mercats locals d'electricitat.

En total, el cost previst d'aquest projecte per part de la Comunitat Energètica del Pallars Jussà és de 727.000 euros. Així mateix, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha resolt recolzar la iniciativa amb una ajuda de 323.000 euros a través de l'Institut per a la Diversificació i estalvi de l'Energia (IDAE). En el conjunt d'Espanya, fins a 45 projectes, 10 dels quals a Catalunya, es beneficiaran d'aquests ajuts.

El pallarès és l’únic projecte escollit a la demarcació de Lleida. El Ministeri l'ha seleccionat perquè es tracta "d'un projecte transformador, no només en matèria energètica, sinó pel seu impacte econòmic i social a la comarca". A més a més, es tracta de l'únic projecte d'àmbit comarcal seleccionat. Coincidint amb la resolució d'aquesta primera convocatòria d'ajudes, el subdelegat José Crespín es va desplaçar a la comarca per conèixer el projecte.

Durant la visita, el subdelegat del Govern a Lleida ha volgut posar en valor la importància del projecte "gestat en plena pandèmia per impulsar el seu desenvolupament en una zona on calen iniciatives de caire econòmic i social destinades a lluitar contra el despoblament".

Crespín també ha destacat que es tracta d'un projecte on s'ha valorat "el seu arrelament amb el territori, ja que els socis de la comunitat energètica se situen en un radi màxim de 25 quilòmetres i els beneficis mediambientals revertiran de manera directa en l'entorn".  A més, "el projecte presenta també un pla d'igualtat de gènere amb la finalitat d'aconseguir una representació equilibrada entre homes i dones”. 

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació