Dijous, 25 d'abril de 2024
arqueologia

La nova campanya d'excavacions a Isona continua desenterrant secrets de l'antiga Aeso romana

Un grup de 14 estudiants de la Universitat de Barcelona participa en els treballs arqueològics a l'Hort del Cavaller d'Isona

Tomàs Garcia Espot Isona i Conca Dellà | 28 de juny de 2022 a les 12:32
Imatge de la torre romana d'Aeso, que data del segle I aC | Aeso Recerca
L'antiga ciutat romana d'Aeso, a l'actual Isona, continua revelant any rere any els seus secrets amagats. Tot plegat, gràcies a la nova campanya d'excavacions iniciada aquest mes de juny a l'Hort del Cavaller, en el marc del projecte Aeso Recerca, que busca recuperar els vestigis de l'època romana al municipi pallarès.

En la nova campanya hi treballen 14 estudiants de la Universitat de Barcelona i, de moment, tal com explica a Pallars Digital el doctor Ignasi Garcés, s'ha continuat excavant l'interior de la torre romana, pertanyent a la muralla d'Aeso, i que data del segle I aC.
 
Es tracta d'una infraestructura que, juntament amb els murs, protegien la porta de la ciutat, i que dècades després va veure com s'hi construïen cases a sobre. De fet, en alguns punts s'hi han trobat forats agrícoles moderns.

Per altra banda, les excavacions també han tret a la llum una gran casa (domus) d'època imperial, entre el segle I i II dC, i que actualment s'està delimitant. Així mateix, Garcés explica que s'han trobat diverses restes d'objectes, bastant fragmentats. En aquest sentit, el doctor declara que també han aprofitat per reestudiar unes pintures descobertes l'any 2000 a la zona durant una intervenció d'urgència.
 
Les actuacions al conjunt de l'Aeso romana no s'aturen. L'actual campanya, cofinançada per l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i l'Institut d'Estudis Ilerdencs, va estar precedida per una primera fase, iniciada el 2018, i que va finalitzar l'any passat. Durant el 2021, a més, es van dur a terme treballs de seguimet al mateix Hort del Cavaller.

La previsió és que els treballs s'allarguin entre dos i tres anys, i l'objectiu, segons Ignasi Garcés, és continuar treballant a l'Hort del Cavaller durant el 2023, però també a la vila romana de Llorís, un altre vestigis de l'Aeso romana més emblemàtics.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació