1 de 10
ramaderia ecològica

El Pallars Sobirà compta amb la primera «caravana de gallines» de Catalunya

El poble de La Bana, al municipi de Tírvia, ha començat a comercialitzar ous ecològics produïts a prats florits del Pirineu

Imatge de la Chicken Caravan, la primera caravana de gallines de Catalunya | ACN
per Redacció, Tírvia | 27 de juny de 2022 a les 08:15 |
El petit nucli de La Bana, al municipi de Tírvia, fa un mes que compta amb una granja de gallines ponedores i un nou sistema innovador. Durant el dia, aquestes aus viuen en llibertat en una finca de 2,5 hectàrees i a la nit van a pondre i dormir a la Chicken Caravan (caravana de gallines). Es tracta de la primera de Catalunya i de l'estat espanyol i està previst que n'incorpori tres més.

Núria Padrós, titular de la granja La Bana, ha explicat que amb la caravana eviten la degradació del prat. Cada setmana mou el vehicle uns metres, que està foradat per sota, i d'aquesta manera el fem cau i pot abonar la finca. Aquesta setmana, de fet, ja han començat a comercialitzar els ous ecològics produïts en prats florits del Pirineu.

Ara, les gallines estan en un pati de 400 metres quadrats, però cada mes la Núria canvia la caravana de lloc, i així regeneren el terreny. Quan arriben les 21h de la nit, a la caravana s'encén una llum i les gallines ja detecten que és l'hora d'anar a dormir. I una a una, van entrant al vehicle, es van posant a les barres i fins l'endemà, quan tornen a sortir al camp.
 

La Núria Padrós amb les seves gallines ponedores. Foto: ACN


Padrós ha comentat que les gallines s'han adaptat molt bé a la caravana i pràcticament totes ja ponen. Els ous de La Bana es poden trobar a establiments comercials i de restauració de la comarca i la Núria té la voluntat de ben aviat poder organitzar visites i que la gent pugui adquirir els ous a la mateixa granja.

Tenint en compte els bons resultats d'aquesta primera prova amb aquesta caravana, n'incorporarà tres més. Aquest fet vol dir que triplicarà també el nombre de gallines, passant d'un centenar a unes 400. Les gallines estan a l'aire lliure dins un tancat electrificat per evitar danys de la fauna salvatge. A més, amb les gallines hi viuen dos gossos de protecció que eviten la presència de qualsevol altre animal.

La caravana de gallines: molt més que un galliner


La caravana de gallines és molt més que un galliner, ja que revoluciona la manera de recollir els ous. Es tracta d'un galliner gran, portàtil, mòbil, fàcil de netejar i que permet fertilitzar fàcilment el terreny. De fet, la Chicken Caravan va guanyar el premi a la invenció de l'any a Austràlia, d'on és la firma que comercialitza aquestes caravanes.


 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació