1 de 10
dades: mapa

Gairebé tot el Pallars ha patit enguany la calor màxima des del 2009

Nou de les 10 estacions meteorològiques de les comarques pallareses han registrat la temperatura màxima detectada durant els primers cinc mesos i mig de l'any

Nens refrescant-se en una font | Gala Espín
per Roger Tugas Vilardell, Barcelona | 20 de juny de 2022 a les 13:17 |
"Aquesta calor és insuportable!" ha estat un inici recurrent de converses durant els darrers dies. Una constatació gens exagerada, tal com constaten les dades, ja que els nivells registrats aquesta setmana a Catalunya realment tenen escassos precedents recents. De fet, vuit de cada deu estacions meteorològiques del país han certificat aquest any la temperatura màxima detectada durant els primers cinc mesos i mig de l'any, des del 2009.

Les comarques pallareses no han estat una excepció en aquest sentit, ja que nou de les 10 estacions meteorològiques del Pallars han registrat també les temperatures més altes des de fa 13 anys. La que lidera el rànquing és Tremp, amb 41,2 graus, mentre que l'any passat, durant els primers cinc mesos i mig de l'any la temperatura registrada va ser de 36,3. Un augment considerable que també s'ha fet notar en altres estacions com la d'Isona i Conca Dellà (40,9), la Pobla de Segur (39,2), o Sort (39).


D'altres que han superat el registre són Sant Esteve de la Sarga (31,3) i Tírvia (35,5). Per altra banda, en diverses estacions del Pallars Sobirà, tot i que les temperatures han estat més baixes respecte al Jussà, els valors són majors respecte a anys anteriors. És el cas d'Alt Àneu (22,5), d'Alins (21,5) i d'Espot (20). L'única estació pallaresa on no s'ha registrat una temperatura major en relació als darrers 13 anys ha estat la de Lladorre (20,7), ja que la seva màxima va ser assolida l'any 2017 amb 20,9 graus.

 


Així es pot verificar als registres oberts de la xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques, la qual integra les estacions automatitzades gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, permetent consultar diverses variables recollides cada hora, durant els últims 13 anys. Pel que fa a temperatura màxima, se'n recull a 180 punts, a 146 dels quals s'han detectat ja aquest 2022 pics més elevats que en qualsevol altre moment fins a l'actual data. Tal com es pot consultar al mapa anterior, se'n deslliuren escassament diverses estacions de la costa, algunes de muntanya i poques de l'interior (al Vallès Oriental, Osona o Segrià).

Igualment, el pic fins al moment a nivell nacional també ha arribat aquest 2022. Va tenir lloc dimecres, registrant 43,1 graus a Riba-roja d'Ebre, just per davant dels 42,6 del veí Vinebre, fet que certifica la calor viscuda a la regió i que ajuda a entendre, per exemple, l'incendi a Corbera d'Ebre. Fins a 37 de les estacions, però, han assolit els 40 graus i fins i tot els 42 graus, en el cas del també ebrenc Ascó i d'Alcarràs, Seròs i Gimenells i el Pla de la Font, tots tres al Segrià. En principi, però, aquest dissabte ja hauria de començar a baixar la temperatura, per bé que l'onada de calor encara durarà uns dies.

Aquests dies de temperatures extraordinàries no permeten situar encara aquest any com a més o menys calorós, ja que encara queden mesos per davant i, a més, els registres són variables. La calor no s'ha situat permanentment per damunt dels anys anteriors durant tots els mesos fins ara. Tot i això, aquesta no és la primera setmana en què s'assoleixen registres mai captats els últims 13 anys en les mateixes dates, com permet constatar el següent gràfic, a nivell nacional i en les diverses estacions. De fet, el rècord de l'any per ara no han arribat a algunes estacions en l'actual onada de calor.
 


Així, algunes estacions van superar els 25 graus a mitjans de febrer, cosa que no havia ocorregut mai des del 2009. Igualment, en alguns punts del país es va viure la tercera setmana de maig més calenta d'aquest període. En canvi, el mes de març va ser dels més freds que es recorden recentment. Sigui com sigui, és destacable que només en tres ocasions en aquest període s'han registrat temperatures superiors als 43,1 graus de Riba-roja d'Ebre, fins i tot tenint en compte els mesos de juliol i agost.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació