Divendres, 19 d'abril de 2024
incendis

El Montsec, en alerta per l'avenç de l'incendi de Baldomar

El foc ja ha cremat prop de 550 hectàrees i avança sense control en direcció a Vilanova de Meià

Tomàs Garcia / Jordi Ubach Gavet de la Conca | 16 de juny de 2022 a les 10:00
Imatge del foc d'Artesa de Segre, aquest dimecres | ACN
L'incendi forestal declarat ahir a la tarda a Baldomar, al terme municipal d'Artesa de Segre, ja ha cremat prop de 550 hectàrees, segons la darrera actualització dels Bombers de la Generalitat feta aquest dijous a les 10h. Durant aquest matí, 62 dotacions terrestres i vuit mitjans aeris del cos estan treballant en l'extinció del foc, que avança en direcció a Vilanova de Meià, als peus de la serra del Montsec.


Precisament, l'Espai Natural Protegit del Montsec, serralada que actua de frontera natural entre la Noguera i el Pallars Jussà, es troba en alerta per l'avenç de l'incendi, que no és descartable que pugui arribar al Jussà, tenint en compte les condicions desfavorables del terreny i la direcció del vent que bufa a la zona del foc.

La situació aquest dijous es preveu encara més complicada, atès que les temperatures podrien pujar encara durant el dia d'avui, i durant la tarda es podrien produir tempestes. No convida a l’optimisme el fet que les previsions per demà divendres no milloren, ben bé el contrari, doncs els termòmetres encara poden marcar registres més elevats que els d'avui.


Una situació meteorològica que podria generar pluges o bé, com dèiem, fortes ratxes de vent, cosa que propiciaria, com ha passat aquest dimecres, un canvi de direcció de l'incendi. En aquest sentit, el Govern ha demanat màxima precaució als veïns de la zona, i evitar desplaçaments si no són estrictament necessaris. De moment, s'han confinat els nuclis de Baldomar, Os de Balaguer i la Clua.

La bombolla càlida: causa dels incendis simultanis


Els diversos incendis simultanis de les darreres hores a Catalunya han estat provocats per una situació meteorològica concreta que tenim des de fa dies: una bombolla càlida. Les temperatures a les muntanyes més altes, per sobre dels 1.500 metres, han rondat el 26 i 27 graus. A més, en general, les temperatures es troben per sobre dels 30 graus, la humitat és molt baixa i, a més, el vent també es troba per sobre dels 30 quilòmetres per hora.
 

Imatge del foc extingit aquest dimecres prop del Mullol, a Isona i Conca Dellà.


Una circumstància que també s'ha vist agreujada per les tempestes seques, durant les quals no es produeixen precipitacions, però sí que causen llamps, com és el cas dels incendis del Solsonès, així com d'alguns petits focs que s'han produit aquest dimecres als municipis d'Abella de la Conca i d'Isona i Conca Dellà, en aquest darrer cas localitzats prop nucli del Siall i de Basturs.

Per tot plegat, i tenint en compte les previsions per a les properes hores, la zona sud del Pallars Jussà es troba ara en situació de perill, atès que les temperatures continuaran altes i el vent bufarà fort en direcció est i sud. Una circumstància que genera preocupació als veïns del municipi de Gavet de la Conca, un dels més pròxims amb la Noguera, tal com ha explicat a Pallars Digital el seu alcalde, Xavier Badia

Tot i que el foc es troba encara a certa distància, la proximitat de Comiols amb els boscos de Bonrepòs, Merea i la Serra de la Campaneta sí que genera inquietud, en cas que l'incendi arribés a complicar-se. "Seria una catàstrofe", assegura Badia. Així i tot, l'alcalde explica que de moment no s'han donat més instruccions a banda de les que ja especifica el Pla Alfa dels Agents Rurals, i que, entre d'altres coses, limita la sega dels camps fora de les hores centrals del dia. 

Una de les campanyes forestals més complicades i llargues


Precisament, l'inici dels incendis forestals a Catalunya ha coincidit amb el primer dia de la campanya forestal, que es preveu com una de les més complicades i llargues dels darrers anys a causa de la poca pluja registrada durant l'hivern i les altes temperatures de les últimes setmanes. Una situació que ha propiciat que el risc d'incendi s'hagi elevat arreu de Catalunya.

Per aquest motiu, la campanya d'enguany dispsosarà de més de 5.000 servidors públics, així com uns 40 mitjans aeris i 16 drons del cos d'Agents Rurals. Sense tenir en compte els focs de les darreres hores, des del gener ja s'han registrat 285 incendis forestals i s'han cremat 607 hectàrees de bosc, fet que suposa la xifra més alta des de 2012.

 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació