Dissabte, 20 d'abril de 2024
art

L'Esbaiola't recupera el carrer i incorpora espais d'actuació en plena natura en la seva 15ª edició

El Festival de teatre a les Valls d'Àneu, amb seu a Esterri, acollirà del 14 al 17 de juliol l'actuació de 25 companyies

Redacció Esterri d'Àneu | 10 de juny de 2022 a les 09:23
Imatge de l'espectacle Encore Plus de la companyia Toi d'Abord | Oriol Riart
Un total de 25 companyies actuaran en la 15ª edició de l'Esbaiola't, el Festival de teatre a les Valls d'Àneu, que se celebrarà del 14 al 17 de juliol a Esterri d'Àneu. El certamen, organitzat per la companyia la Baldufa, presenta un programa que manté l'aposta per la qualitat i per fer accessible la cultura a tots els públics amb espectacles, jocs, tallers, instal·lacions i experiències.

En aquesta nova edició, l'Esbaiola't recupera el carrer després de les restriccions vigents l'any passat per la pandèmia. A la vegada, amplia els espais del festival i incorpora quatre indrets singulars en plena natura a l'entorn del municipi com a escenaris d'alguns dels espectacles. Així doncs, el festival ha programat un seguit d'espectacles itinerants com ara Fantasies Kikiristaneses dels francesos Imperial Kikiristan. Girafes, dels badalonins Xirriquiteula Teatre, així com la batucada d'Àneu Batukts, el correfoc dels Diables de les Valls d'Àneu i la cercavila de capgrossos de Kina Creu i l'Estarna, mostres de cultura popular de la zona.

El festival també recupera els jocs gratuïts al carrer per a tots els públics, situats enguany en un paratge natural fora del poble, l'Era del Marxant, convertida en una mena de paradís natural del joc. Així mateix, l'Esbaiola't manté espais per als més petits com ara el Nautilus, el sorral o el taller de maquillatge, a més del nou taller Psicodèlia pels xics dels Solaç, on llums i pintura es posen al servei d'infants a partir d'un any.

Qualitat en un cartell ple de noves propostes


Un total de 25 companyies actuaran durant els quatre dies del festival. La música i el teatre d'humor dels francesos Imperial Kikiristan es podran veure amb JümeläG. També de França, destaca l'estrena a l'estat espanyol de l'espectacle de circ de gran format Marée Noire de La Burrasca sobre una grua.

Manolo Alcántara, un referent del circ de qualitat a Catalunya i a l'Estat, acutuarà per primer cop a l'Esbaiola't on portarà Maña, un espectacle de carrer on l'enginy s'apodera de l'escenari a partir de la construcció d'una gran estructura amb mòduls. Els bascos Marie de Jongh, premi nacional d'Arts Escèniques per la Infància i la Joventut 2018, tornaran al certamen per mostrar-hi Ikimilikiliklik, un espectacle sobre les bruixes del tot en sintonia amb la història de les Valls d'Àneu. L'andalús Chicharrón Circo Flamenco portarà Sin Ojana, un cant a la llibertat que homenatja al flamenc i a les dones, mentre que els madrilenys Trocos Lucos presentaran La Tartana, una proposta de circ de tècnica impecable.

Quatre nous espais naturals


Una de les novetats del festival serà la incorporació en aquesta edició de diferents indrets singulars que envolten Esterri d'Àneu per fer-hi arribar alguns espectacles. En concret, seran quatre nous espais amb què l'Esbaiola't vol aprofitar tot el potencial que ofereix l'entorn.

Al mirador, es podrà viure una posta de sol musical, mentre que a la zona de l'Hípica hi tindran cabuda les propostes de petit format de diverses companyies titellaires de nivell, com ara els Titiriteros de Binéfar; Rocamora Teatre, amb titelles de fil, o la Companyia Ortiga, amb un espectacle de petit format que acumula un reguitzell de guardons. A l'espai de Les Encantades, a la riera del Tinter, es podrà viure una excursió ben particular, amb un combinat de circ amb tres estacions en llocs diferents amb dones de circ. I, a l'Era del Marxant, serà l'escenari on Toc de Fusta oferirà Els amics d'en Crusó.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació