Dijous, 25 d'abril de 2024
medi ambient

Acció Climàtica destina 4,5 milions d'euros a boscos privats per fer front a l'emergència climàtica

Al Pallars, aquests nous ajuts seran destinats a la zona del Montsec

Redacció Pallars Jussà | 9 de juny de 2022 a les 11:33
Imatge de l’incendi declarat al Mont de Conques | Bombers
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destinarà per primera vegada 4,5 milions d'euros a una línia d’ajuts específica perquè persones propietàries i associacions de boscos privats puguin realitzar gestió forestal per tal de prevenir els incendis.

Aquestes actuacions estratègiques de prevenció en finques privades s’emmarquen en el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 que amb una inversió de 72 milions d’euros, que vol contribuir a preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica. Al Pallars, aquests ajuts aniran destinats a prevenir possibles incendis a la zona del Montsec.

Aquests ajuts es posen en marxa per reduir la vulnerabilitat dels boscos davant dels efectes produïts pel canvi climàtic, concretament davant de l’augment del risc dels grans incendis forestals (GIF). Bàsicament, es volen incentivar les actuacions de reducció de la càrrega de combustible sobre àrees estratègiques i la millora de la xarxa viària per accedir a aquestes àrees. La previsió és que es convoquin durant com a mínim quatre anys consecutius.

Per primera vegada, el Centre de la Propietat Forestal gestionarà ajuts per dur a terme actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en determinades àrees estratègiques que donin lloc a estructures de vegetació de baixa vulnerabilitat al foc de capçades. Es tracta d’integrar el foc de manera real en la gestió forestal en aquells boscos de propietat privada, que a Catalunya representen al voltant del 75% de la superfície forestal.
 

Mapa de les zones on es duran a terme les actuacions. Foto: Acció Climàtica


Aquesta convocatòria augmentarà la superfície forestal privada gestionada amb l’objectiu de canviar la vulnerabilitat de determinades estructures forestals per fer-les més resilients i resistents als riscos derivats del canvi climàtic. Així, es podrà accelerar el procés d’adaptació dels boscos a les noves condicions climàtiques extremes i les seves conseqüències.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural considera necessari fomentar les actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en aquelles àrees definides tant des del punt de vista de la planificació forestal com des de la d’extinció d’incendis forestals. És en aquestes àrees on recau la importància de canviar el model de vulnerabilitat de determinades estructures forestals i d’aquesta manera reduir el risc que es generin grans incendis forestals que estan fora de la capacitat d’extinció.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació