Divendres, 26 d'abril de 2024
CINEMA

Collegats i l'Argenteria, protagonistes del rodatge de «Canigó 1883»

La pel·lícula documental d'Albert Naudín narra el pas del poeta Jacint Verdaguer pel Pallars i els Pirineus

Redacció Baix Pallars | 9 de juny de 2022 a les 08:52
Santi Pocino interpretant Verdaguer al congost de Collegats | ACN
El congost de Collegats i l'Argenteria han estat els escenaris del rodatge de la pel·lícula Canigó 1883. El film, dirigit per Albert Naudín, rememora les excursions que mossèn Jacint Verdaguer va fer abans d'escriure aquest poema èpic, i que entre d'altres indrets del Pirineu, el van fer passar pel Pallars.

El punt culminant de la gravació a les comarques pallareses ha estat Verdaguer als peus de la Noguera Pallaresa, meravellat per l'Argenteria i veient el pas d'un rai. De fet, aquest indret va ser font d'inspiració per al poeta, que li va dedicar versos i posteriorment va escriure La cançó del raier. De fet, el rodatge també ha comptat amb la participació de l'Associació Cultural Els Raiers de la Noguera Pallaresa i el Pont de Claverol, que han baixat pel riu amb una d'aquestes embarcacions tradicionals.



Santi Pocino, actor que encarna Verdaguer, ha explicat que el seu paper és "repetir el que va fer" i redescobrir "aquell Pirineu del qual en queden pocs vestigis". Pocino ha dit que de Verdaguer és coneguda la seva "fertilitat literària" però també era un "superdotat" tant en forma física per les llargues etapes que feia i sense pràcticament ajuda de mapes per orientar-se.

La pel·lícula comença al cim del Canigó i fa un gran recorregut per tots els Pirineus per finalitzar la travessa altre cop en aquesta mítica muntanya. Verdaguer, amb 38 anys, i acompanyat d'un pastor, s'enfilen per la xemeneia del puig de Balaig, el cim més alt del Canigó. Ho explica i recorda el mateix Verdaguer de 56 anys uns anys després, el 1901. Els dos homes grimpen i assoleixen el cim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Som Raiers (@elsraiers)


Des de dalt, Verdaguer contempla el paisatge i se li revela la idea del protagonista del poema que està escrivint: un cavaller de l'època medieval, de nom Gentil, que és corprès per una fada del Canigó amb poders d'encanteri. Aquesta el sedueix i se l'endú en una carrossa voladora estirada per un estol de daines. Aquesta carrossa farà una volta pel Pirineu: del Canigó al cim de la Maleïda i, un cop allí, tornarà pel vessant nord dels Pirineus, tot plegat en un context bèl·lic entre sarraïns i cristians.

Aquesta història provoca la travessa de Verdaguer del 1883 i per descriure aquest passatge, el poeta també vol realitzar la travessa en un recorregut circular, l'anada pel vessant sud, fins als peus de la Maleïda, i la tornada pel vessant nord fins altre cop el Canigó. Així doncs, Canigó 1883, pretén ser un còctel biogràfic entre les cròniques pirinenques d'un aventurer i el relat més íntim d'un poeta, sovint amagat entre els versos d'un poema.
 

El lloc va ser font d'inspiració per al poeta per escriure La Cançó del Raier. Foto: ACN


Fa dos anys que s'està rodant el film, amb un 90% d'escenes d'alta muntanya filmades. A dia d'avui, l'aplec de Montgarri i les valls d'Andorra són els dos escenaris que els manca per gravar. Naudín ha dit que està previst que la pel·lícula s'estreni durant l'estiu del 2023.

L'any 2020 l'equip va treballar el guió en profunditat i, actualment, es troben en l'etapa del rodatge. De fet, han obert una campanya de Verkami per donar una empenta a la continuïtat del projecte. Aquesta estarà disponible fins al 23 de juny i l'objectiu és aconseguir la xifra de 20.000 euros. Es tracta d'un projecte cinematogràfic impulsat per la productora FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer.
 


Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació