Divendres, 19 d'abril de 2024
Dis la teva!

Els jutjats de pau, condemnats a la desaparició

Article d'opinió de Jeannine Abella, advocada i diputada de Junts al Parlament de Catalunya

Redacció Pallars | 30 de maig de 2022 a les 11:59
La diputada pallaresa Jeannine Abella | JA
Senyor director,

Llum verda al Projecte de Llei Orgànica d'Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia o el que és el mateix: sentència d’abolició dels jutges de pau. Figura molt arrelada i respectada a arreu del nostre país i que fa anys que dona compliment als tres paràmetres que diu perseguir l’esmentada Llei: eficàcia, agilitat i sostenibilitat.

És vital fer una defensa aferrissada per evitar que aquesta figura desaparegui o sigui substituïda, si més no, a Catalunya. Els jutges de pau són els mediadors amb més experiència de l’Administració de Justícia, fa anys que la practiquen evitant que molts assumptes arribin a la jurisdicció ordinària, col·lapsada per definició, que sí que requereix una solució.

Deia la consellera de Justícia, molt encertadament: “els jutges de pau són els metges de capçalera de la justícia”. Actualment el país te 898 jutges de pau, el 95% dels municipis compten amb aquesta figura donant cobertura de proximitat a tot el territori català. Aquesta proximitat és garantia d’èxit de molts dels expedients que inicia, ja que es tracta d’una figura de reconegut prestigi al municipi que a la vegada coneix de primera mà l’entorn social on exerceix les seves funcions. Qui ho hagi necessitat entén a què em refereixo. Acords. Solució del conflicte, ràpida i econòmica i filtre necessari a la justícia ordinària.

Fer desaparèixer els jutges de pau és un fet greu que, a més, envaeix competències contemplades a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Aquesta gravetat es multiplica si parlem de l’Alt Pirineu: el Partit Judicial de Tremp engloba tres comarques, on el Jutjat està a més d’una hora de molts dels pobles que en formen part. Perdre els Jutjats de Pau és perdre un servei municipal que, al seu torn, allunya la justícia de la ciutadania.

És un nou intent de centralització del Govern espanyol, una excusa per a dur a terme un atac directe a les nostres competències, ja que el pretext amb el que es vol eliminar els Jutjats de Pau és, justament, el sentit de la seva existència. Aquesta Llei ens portarà una justícia més cara, més ineficient i menys sostenible. Impropi d’un govern que s’autoanomena “el més progressista de la història” i que a més ho ha fet d’esquenes als municipis i als propis interessats.

No puc acabar sense agrair la feina feta a aquests mediadors nats i a les seves secretàries, que porten tants anys fent tan bona feina i que, esperem, la puguin continuar fent. Gràcies i llarga vida als jutges de pau.

Jeannine Abella Chica
Advocada i diputada de Junts al Parlament de Catalunya
 


 Avís
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació