Divendres, 19 d'abril de 2024
Dis la teva!

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, una oportunitat pel territori

Article d'opinió de Josep Queró, regidor de l'Ajuntament de Vall de Cardós i president del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Redacció Pallars | 25 de maig de 2022 a les 10:38
Josep Queró també és conseller del Consell Comarcal del Pallars Sobirà | ERC
Senyor director,

Ser president del Parc Natural de l’Alt Pirineu, es una gran satisfacció i un gran privilegi per a un pirinenc com jo, però alhora es una gran responsabilitat.

L’espai que el conforma es fruit del treball i l’esforç dels nostres avantpassats. Ells, van alliberar el terreny de pedres, esbarzers i maleses, convertint-lo en prats, terres conreables, horts... configurant amb el pas del temps el nostre  paisatge.

Malgrat tot això, avui ens trobem en un procés invers i molt preocupant. Els nostres pobles de mica en mica i inexorablement es van despoblant. Aquelles terres assolellades i de bon conreu, cada cop més, es van omplint altra vegada de maleses. La gent del món rural deixa els seus pobles per anar al món urbà amb tots els problemes que aquest fet comporta, per una banda despoblació i per l’altra superpoblació.

Al nostre Pirineu cal donar-li més oportunitats i tractar-lo amb una discriminació positiva, necessitem més serveis! El Parc Natural pot i ha d’ajudar a que la gent del nostre territori pugui tenir les mateixes oportunitats que a la resta de contrades.

Sota el meu punt de vista ha de tenir dos objectius clars des dels quals ja es treballa:

1. Conservació de la natura, flora i fauna, cercant l’equilibri i el respecte envers el territori.

2. Ser un element dinamitzador, fomentant les activitats tradicionals com  les fires, ficant en valor la elaboració dels productes de producció local, la ramaderia extensiva...

És important crear centres d’interès, on promocionar i donar a conèixer la cultura, les tradicions, la flora i la fauna.

Cal fer possible que la gent visiti el Parc però sempre des d’una vessant d’admiració, respecte i observació. Cal que aquestes visites es puguin fer al llarg de tot l’any, totes les  estacions tenen el seu encant i si aconseguim allargar aquesta temporalitat, farem que les activitats socioeconòmiques s’activin  amb una creació de llocs de treball de llarga durada, fixant així la població.

Al Parc de l’Alt Pirineu a més a més ens cal tenir cura de tres aspectes molt importants:

1. Es fonamental i necessari que la gent del nostre territori tingui una implicació amb el Parc que s’identifiqui amb ell i se’l faci seu, cal trobar junts aquest  equilibri i respecte en les relacions.

2. Aconseguir que en acabar la seva escolarització, les nenes i nens de la zona d’influència del Parc, coneguin tots els indrets més emblemàtics, els sàpiguen identificar i siguin conscients de l’entorn privilegiat on viuen.

3. Enfortir les relacions amb la resta de Parcs Naturals i especialment amb els que conformem conjuntament, El Parc de les tres nacions,  amb França (Ariège) i Andorra.

Per concloure vull fer esment que fa uns dies vaig estar visitant d’altres Parcs Naturals catalans i em va sorprendre molt gratament les seves visions respecte a les persones que viuen al seu entorn, en les seves planificacions quasi la meitat dels objectius anaven dirigits a que la gent que viu i visita els Parcs s’hi trobi bé. Aquesta és la línia de treball, endegar  actuacions per tal d’apropar el nostre Parc a les persones que hi viuen i treballen en ell, que   en  formen part, perquè l’han de sentir  seu.

Josep Queró i Brechal
Regidor de l'Ajuntament de Vall de Cardós i president del Parc Natural de l'Alt Pirineu

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació