Divendres, 19 d'abril de 2024
memòria històrica

Sort organitza dos actes en record de la Guerra Civil al Pallars

Les activitats s'emmarquen en el 15è aniversari de la Presó-Museu Camí de la Llibertat

Redacció Sort | 20 de maig de 2022 a les 12:19
Façana de la Presó Museu Camí de la Llibertat | Ajuntament de Sort
Sort ha programat dues activitats per aquest diumenge en record de la Guerra Civil espanyola. Es tracta d'una tertúlia literària i un espectacle teatral que s'emmarquen en els actes de commemoració del 15è aniversari de la Presó-Museu Camí de la Llibertat. Un espai que, especialment durant la postguerra, va ser un símbol de la repressió de la dictadura, així com de les rutes d'evasió cap a una banda i altra dels Pirineus.

En primer lloc, es durà a terme una tertúlia literària sobre memòria història amb l'escriptora Marta Sanz, autora del llibre Pequeñas mujeres rojas, i l'arqueòloga Anna Camats, membre de l'equip d'exhumació de la fosa del Prat del Fuster de Sorpe. Precisament, el llibre de Sanz tracta sobre les fosses comunes, una ferida del conflicte civil lluny encara de tancar-se.
 

Posteriorment, Noemí Busquets, Ivet Eroles, Vanesa Freixa i Javi Ballabriga protagonitzaran l'espectacle teatral Violències. Guerra Civil i Postguerra al Pallars Sobirà. Una peça que parteix dels 69 assassinats civils d'homes i dones a la comarca entre els mesos de maig i novembre de 1938. Unes persones que van ser afusellades sense judici i enterrades en fosses comunes. L'obra, a més, parla de la violència exercida sobre les dones que van sobreviure a aquesta matança, així com a aquelles que van participar a la guerra des del front.
 
L'Ajuntament de Sort, organitzador de l'acte amb el suport de Memorial Democràtic i de Natura Llibres, vol convidar especialment a totes les persones vinculades familiarment a aquests fets. Així mateix, fa una crida a la gent que vulgui conèixer aquests episodis de la història pallaresa. Les dues activitats tindran lloc a les sis de la tarda a la Presó-Museu, i a les 19:30 hores al Cinema Els Til·lers de la capital del Sobirà
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació