Dijous, 25 d'abril de 2024
territori

La Covid-19 obre «noves oportunitats per revitalitzar la Catalunya rural», segons l’Atles del món rural 2022

L’estudi evidencia que les noves circumstàncies tecnològiques i culturals obren la porta a un transvasament d’activitats i de població a les àrees rurals

Redacció Barcelona | 5 de maig de 2022 a les 11:42
Imatge de la presentació d'aquest dimecres a Barcelona | ACM
"La pandèmia ha obert una porta al transvasament d’activitats i de població cap a les àrees rurals". Així es desprèn de l’Atles del món rural 2022, presentat aquest dimecres a la seu de l’Associació Catalana de Municipis, a Barcelona. La publicació, promoguda per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Micropobles de Catalunya (MdC), conclou que els canvis tecnològics i culturals, el fre a la globalització i les exigències mediambientals a causa del canvi climàtic poden revitalitzar les àrees rurals.

L’estudi, realitzat per Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, en col·laboració amb Ramon Morell, del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, constata que s’obren alternatives productives per a joves i nous pagesos, així com per l’agricultura social i urbana. Tanmateix, les dades de l’Atles també constaten la despoblació del món rural. En tres quarts de la superfície total del territori català hi viu només el 9% de la població del país, mentre que en un 7% de superfície de territori - en el 12% de municipis- hi viu el 64% de la població.

Pel que fa a l’impacte de les energies renovables al món rural, l’Atles apunta que davant la magnitud de les iniciatives empresarials, caldria plantejar un nou model alternatiu i sobirà de transició energètica, per tal d’encaixar els impactes mediambientals i paisatgístics i aconseguir una distribució equilibrada de les implantacions en l’espai i la societat.

També s’apunta que per afavorir la ruralitat del país, cal apostar per la diversificació de l’economia amb la dinamització de sectors com el comerç, la restauració i els serveis en general als municipis petits, i no focalitzar l’atenció només en el sector agroalimentari, la generació d’energia o el sector forestal, per exemple.

En relació als fluxos de població, l’estudi constata que les poblacions petites es veurien afavorides tant per la difusió de població i activitats des de les capitals de comarca cap a les poblacions veïnes, com per la tendència al teletreball, ofertes laborals vinculades al turisme rural o bé per una opció de vida de retorn als valors rurals. 

L’Atles del món rural assenyala també que malgrat el paper central dels serveis vinculats a la iniciativa privada, no es pot perdre de vista que l’ocupació en l’ensenyament, la sanitat i en l’administració pública en general, s’aproxima a la meitat de l’ocupació dels serveis en algunes comarques interiors i en els darrers anys ha representat una barrera de contenció en els moment de crisi. A més, es constata que l’oferta sanitària a totes les zones de muntanya, a les Terres de l’Ebre i al sud de la província de Lleida continuen sent un repte important

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació