Divendres, 26 d'abril de 2024
patrimoni

Tremp recupera una de les vuit adoberies que tenia al segle XIX

El lloc, que serà visitable a partir de l’estiu, esdevindrà la porta d’entrada d’un recuperat espai verd de la ciutat

Redacció Tremp | 2 de maig de 2022 a les 08:05
Els representants polítics trempolins i pallaresos visitant les obres | CCPJ
La ciutat de Tremp tindrà ben aviat un nou espai visitable. Es tracta d'una de les vuit adoberies que la capital del Pallars Jussà tenia en funcionament durant el segle XIX, les obres de rehabilitació de la qual ja es troben en el seu tram final. Uns treballs que han consistit en la consolidació de l’antiga edificació, que es trobava en molt mal estat, fent visitable la planta baixa on es trobaven les basses que s’utilitzaven per tractar la pell.

En aquest espai, durant el transcurs de les obres van quedar al descobert diverses basses més que també s’han rehabilitat i que ara formaran part del conjunt. ​La primera planta d’aquest edifici s’ha convertit en un mirador que queda connectat a la ciutat mitjançant un carrer empedrat que ha estat també recuperat. Els treballs han inclòs també les tasques d’investigació i redacció d’un estudi històric per part d’un equip d’arqueòlegs que han servit de base per a la senyalització de l’indret.


Uns estudis que han permès documentar al llarg del barranc de la Font Vella altres activitats que s’hi duien a terme com un escorxador, una destil·leria, forns de farina, un obrador de tint i fins a vuit adoberies, de les quals s’ha pogut recuperar la que probablement va ser la més important.

​Aquesta acció, realitzada pel consell comarcal amb un pressupost de 147.000 euros, s’inclou dins l’operació Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà i estan cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya, amb una aportació del 41%, a les quals cal sumar el 21% que aporta la Diputació de Lleida i el 38% per part de l’Ajuntament de Tremp.

Precisament, l'alcaldessa trempolina, Maria Pilar Cases, i regidors dels tres grups municipals del consistori han visitat el tram final de les obres de rehabilitació de les antigues adoberies, que està previst que ja siguin visitables durant l’estiu. La visita ha comptat també amb la presència del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, i els dos vicepresidents, acompanyats dels tècnics redactors del projecte i encarregats de la direcció de les obres.

D’altra banda, també s’està habilitant un sender natural de prop d’un quilòmetre que parteix de les adoberies i segueix el curs del barranc de la Font Vella passant pel pont romànic de Sant Jaume fins arribar a la carretera C-1412.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació