Dissabte, 20 d'abril de 2024
joves

Impulsen un programa pilot per abordar els problemes de consum d'alcohol entre els menors del Pirineu

La regió policial pirinenca gairebé duplica en un any el nombre de requeriments vinculats als botellots

Redacció La Seu d'Urgell | 29 d'abril de 2022 a les 09:03
Imatge dels ponents i del públic assistent a la taula rodona sobre els botellots | ACN
Tots els Centres d'Atenció Primària de l'Alt Pirineu i Aran participaran en un programa pilot que té com a objectiu prevenir i abordar els problemes associats al consum d'alcohol entre els menors d'edat. La idea és que pugui arrencar aquest estiu, un cop completats els treballs previs que s'estan fent actualment, i que els professionals de pediatria puguin donar informació als nens d'entre 9 i 16 anys, valorar i intervenir en possibles situacions de risc i acompanyar a les famílies en aquest procés.

El pla s'ha donat a conèixer en el marc d'una jornada sobre la gestió dels botellots, un fenomen que l'any passat va provocar gairebé es doblessin els requeriments d'aquest tipus al conjunt de la Regió Policial del Pirineu Occidental. El programa pilot permetrà fer un abordatge més complert sobre el consum d'alcohol entre els menors que el que s'està duent a terme actualment per part dels equips de pediatria i també tindrà en compte els diversos segments d'edat.

Així ho ha dit Ana Isabel Ibar, de l'Àrea de Projectes i Recursos en Prevenció i Reducció de Danys que depèn de la secretaria de Salut Pública. La idea és que, fruit d'aquest treball, s'acabi elaborant una guia i que el model que s'implementi a l'Alt Pirineu i Aran es pugui acabar estenent a la resta de Catalunya.

Ibar ha insistit en la necessitat que els agents implicats en l'organització de diferents celebracions acompleixin criteris de salut pública per aconseguir que aquestes siguin unes "festes de qualitat". En aquest sentit, ha recordat que el fenomen del botellot és "molt complex i polièdric" i que cal tenir en compte totes les perspectives i no criminalitzar el col·lectiu.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el director general de Joventut, Àlex Sastre, que ha dit que cal abordar-lo tot evitant una "visió paternalista" i entenent la necessitat que tenen els joves de socialitzar. També ha apuntat que les restriccions de la pandèmia van influir en el seu creixement i que cal reflexionar sobre el paper que juga l'alcohol en la societat.

Per altra banda, el cap de la Regió Policial del Pirineu Occidental, Daviel Pérez, ha detallat que s'ha passat de 63 requeriments al 2020 relacionats amb el consum de begudes alcohòliques al carrer a un total de 113 durant l'any passat. Així, ha dit que part d'aquesta "pujada exponencial" es deu a la sensibilitat que hi ha darrerament sobre aquest fenomen. Finalment, ha destacat la importància de la mediació per aconseguir "no crear un problema més greu del que hi és" i dissoldre les concentracions de gent.

 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació