Dimarts, 23 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

El Consell per la República impulsa una consulta alternativa sobre els Jocs d'Hivern oberta a tota la ciutadania

L'organització té previst fer la votació de forma telemàtica a principis de juny

Redacció Barcelona | 26 d'abril de 2022 a les 11:30
Membres del Consell durant la roda de premsa | Maria Asmarat
El Consell per la República vol fer una consulta pels Jocs d'Hivern paral·lela a la del Govern i oberta a tota la ciutadania. Així ho ha anunciat aquest dilluns el vicepresident de l'organització, Toni Comín. La votació serà telemàtica, es farà a principis de juny durant diversos dies i tindrà una única pregunta: "Creus que s'han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?".

Les opcions de resposta seran tres: "Sí", "No" o "No ho sé". Per poder fer la votació, primer caldrà que un 5% dels 102.406 inscrits al Consell per la República hi donin suport i, un cop superat aquest tràmit, ja es podrà oficialitzar. L'objectiu del Consell per la República és que la votació "complementi" la doble consulta que farà la Generalitat.


Per fer la consulta el Consell per la República treballa per crear un "registre addicional", de manera que les persones que vulguin votar s'hauran de registrar. "No estarà gaire lluny del que va passar l'1-O, quan es treballava amb la idea d'un cens universal", ha comparat Comín. El vicepresident ha insistit en què serà un sistema on "no pot haver-hi frau", tot i ser telemàtic.

Els avals per poder realitzar la consulta es recolliran també de manera telemàtica i el termini finalitza el 25 de maig. Serà aleshores quan, si s'han recollit els suports –l'entitat preveu que sí- s'oficialitzi la consulta i es posin en marxa els mecanismes per dur-la a terme.

Un cop recollits els avals es detallarà la data exacta. Si bé Comín ha avançat que la "preferència" és que s'allargui durant uns dies de principis de juny. Els resultats es donaran a conèixer en el conjunt de Catalunya i també desglossats per territoris. La votació del Consell per la República, per tant, es faria abans que la consulta del Govern. En aquest sentit, Comín ha recalcat que un cop es tinguin els resultats el Consell per la República "haurà d'assumir i defensar" el posicionament que hagi sortit.

Compatibilitat amb la consulta del Govern


Respecte a l'àmbit territorial, Comín ha defensat que veuen "oportú" que el conjunt de ciutadans de Catalunya puguin participar de la votació. En aquest sentit, afirma, es diferencia respecte la que ha convocat la Generalitat. La doble consulta del Govern, recordem, es farà el 24 de juliol i, en canvi, només és per a les comarques implicades.

Preguntat per la compatibilitat entre la consulta del Govern i la del Consell per la República, el vicepresident de l'organització ha assegurat que "no hi ha conflicte". "No volem esmenar a ningú", ha apuntat Comín. "El Consell per la República no està en conflicte amb el Govern, sinó que complementa el sistema autonòmic", ha afegit.

En aquest sentit, Comín ha assegurat que l'organització presidida per Carles Puigdemont vol ser un "embrió de les institucions de la república", al mateix temps que un "laboratori de democràcia". El vicepresident ha explicat que tot plegat "s'inspira" en el sistema de democràcia directa de Suïssa.

Per la seva banda, Lluís Llach, membre del govern del Consell per la República, ha dit que tot plegat neix "de les bases" de l'organització. Així, segons el reglament els inscrits poden proposar consultes, que una sindicatura electoral ha de validar. Aurora Madaula, també membre del govern del Consell , ha defensat que "s'ha de construir una república del segle XXI i amb les eines del segle XXI" i ha explicat que l'exili "ha obligat" a fer servir "noves tecnologies".


Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació