Divendres, 26 d'abril de 2024
pirineus-barcelona 2030

Lambán, «encantat» que surti Barcelona al nom de la candidatura, però defensa que també hi aparegui Saragossa

El president de l'Aragó ha insistit que no "tiraran la tovallola" per defensar una candidatura olímpica "equilibrada" amb Catalunya

Redacció Barcelona | 20 d'abril de 2022 a les 10:23
Lambán, en imatge d'arxiu a les corts aragoneses | Europa Press
El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha manifestat que el seu govern "no pot acceptar per dignitat" el projecte que el COE, el govern espanyol i la Generalitat han validat per a la candidatura dels Jocs d'Hivern 2030, i ha qualificat de "desafiament" la reunió del passat 1 d'abril, tot i que ha anunciat que "no llançarà la tovallola" i apostarà pel diàleg.

"L'Aragó ha actuat amb lleialtat al COE i a Espanya. Els Jocs del 2030 són una oportunitat que no pot perdre, però no pot acceptar la proposta per dignitat i per no perdre la capacitat de competir amb el Pirineu català. L'acord del president del COE i la 'senyoreta' de Catalunya em sembla un insult a la intel·ligència", ha dit en els Esmorzars Informatius d'Europa Press d'aquest dimarts.

Javier Lambán ha explicat que l'Aragó disposa de sis estacions i 283 quilòmetres de superfície esquiable per practicar esquí alpí, mentre que Catalunya compta amb sis estacions i 145 quilòmetres a la Molina i a la Masella, respectivament.

"Estem en igualtat de condicions i, tanmateix, el repartiment que ens va comunicar el COE era sorprenent perquè, tot i estar en igualtat d'estacions i amb més quilòmetres, Aragó tindria una estació i dues proves, mentre que Catalunya cinc estacions i nou proves", ha destacat.

Així, ha revelat que quan els van trucar per "participar" en la candidatura del 2030 van pensar que era una "oportunitat important" i que el COE i el Govern d'Espanya els "van garantir" que la candidatura s'impulsaria "en peus d'igualtat" i amb un "repartiment de proves equilibrat".

"Quan arriba aquest repartiment, un es queda sorprès perquè no hi ha aquesta igualtat de tractament institucional. És absolutament inacceptable. Espero que el COE i el Govern d'Espanya ho tinguin en compte perquè no és una qüestió de matís, sinó troncal. Catalunya i Aragó som el mateix i això no és igualtat. Estic decebut", ha indicat.

Lambán ha opinat que els tres tècnics del seu govern no es van aixecar de la taula de negociació "per sentit de la responsabilitat". "Hem actuat amb lleialtat. Van fer les reclamacions oportunes i van entendre que l'última decisió era d'àmbit polític", ha apuntat.

A més, ha lamentat que el president del COE, Alejandro Blanco, donés per acabada la fase tècnica quan li van advertir abans de la reunió amb el president del Consell Superior d'Esports, José Manuel Franco, i la coordinadora de la candidatura Barcelona-Pirineus 2030, Mònica Bosch, que no hi estaven d'acord. "No té sentit que Blanco convoqui una reunió que no deixa de tenir un component de desafiament. La reunió va ser un desafiament, li vam dir 'no convoquis, continuarem parlant'", ha explicat.

Tanmateix, l'Aragó ha sol·licitat la reunió del pròxim 25 d'abril al COE. "Perquè no estem disposats a llançar la tovallola. Esgotarem la via del diàleg. Estem encantats que hi aparegui el nom de Barcelona, però també hi ha d'aparèixer el de Saragossa", ha manifestat.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació