Divendres, 19 d'abril de 2024
os bru

La població d'ossos al Pirineu continua creixent i arriba als 70 exemplars

S'han detectat 15 noves cries durant el 2021, la segona xifra més alta registrada després del 2020

Redacció Pirineu | 1 d'abril de 2022 a les 08:20
Una ossa amb dos cadells de primer any | Acció Climàtica
El Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru als Pirineus (GSTOP) va comptabilitzar 70 exemplars d'aquesta espècie als Pirineus durant l'any 2021, segons es desprèn del balanç anual de la població i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme l'any passat. Aquesta xifra correspon al nombre mínim d'ossos detectats en un any determinat i es revisa anualment.

Les dades constaten un augment de la població, ja que el 2020 es va fixar en 68 exemplars; el 2019, en 59, i el 2018, en 52. Així mateix, s'han registrat 15 noves cries de vuit femelles diferents. Es tracta de la segona xifra més alta registrada, després del 2020. Els ossos detectats a Catalunya i l'Aran se situen en 38, entre els quals nou cadells.

Pel que fa al sexe de la població identificada i comptabilitzada el 2021, hi ha 34 femelles i 32 mascles. Dels 70 exemplars, 36 són adults i 19 són subadults; dels 15 cadells, hi ha sis femelles, cinc mascles i quatre de sexe no identificat. L'àrea geogràfica de presència de l'os bru als Pirineus comprèn una superfície de 6.500 quilòmetres quadrats.


Entre el 1996 i el 2021 han nascut un total de 114 cries de 62 ventrades. D'altra banda, 9 exemplars s'han donat per morts o desapareguts durant el 2021. En aquest recompte de baixes es comptabilitzen els exemplars dels quals es té evidència de la mort o bé no es té cap indici des de fa dos anys.

Seguiment a Catalunya i l'Aran


A Catalunya, s'han detectat 38 exemplars d'os bru a la Val d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. Es va detectar la femella Caramelles amb dos cries de l'any i la femella Caramellita amb tres cries de l'any. Precisament, aquesta ossa, dels tres cadells que tenia, només n'ha sobreviscut un, que és fill del mascle Goiat, que aquest 2021 no s'ha localitzat a Catalunya. També es té constància de les femelles Bulle i Beret amb una cria de l'any i s'ha detectat fotogràficament una femella amb dos cadells, no identificada genèticament. A més, es confirma la presència dels mascles Pelut i Sardo a l'Alta Ribagorça.

Així, el recompte final de la part catalana i aranesa és de 23 adults, 6 subadults i 9 cadells de l'any, amb 17 mascles i 19 femelles i 2 cadells de sexe que encara no s’ha pogut determinat. El Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru als Pirineus està format per representants del Departament d'Acció Climatica, Alimentació i Agenda Rural; el Cos d'Agents Rurals; el Conselh Generau d'Aran i els governs d'Andorra i França i de l'Aragó, Navarra.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació