Divendres, 19 d'abril de 2024
patrimoni

Demanen protegir els cementiris de pobles del Sobirà abandonats o poc habitats

Veïns de la comarca volen conservar-los pel seu "valor sentimental i humà"

Redacció Pallars Sobirà | 22 de març de 2022 a les 08:30
Imatge del cementiri de Sant Sebastià, al municipi de Baix Pallars | ACN
Veïns del Pallars Sobirà han demanat que es protegeixin diversos cementiris de la comarca pel seu "valor sentimental i humà". És el cas, per exemple, del poble de Sant Sebastià, al municipi de Baix Pallars, despoblat des dels anys seixanta, o del nucli de Besan, a Alins, deshabitat durant la majoria de l'any i sense accés per carretera. 

Per altra banda, a Mencui, dins del municipi de Soriguera, un veí del poble, Josep Nus, ha demanat que es tanqui el fossar del poble per evitar que els senglars es passegin per sobre de les tombes dels seus avantpassats. Una situació que es repeteix al nucli de Norís, a la Vall Ferrera, on aquests animals fins i tot van arribar a furgar dins la terra, deixant al descobert ossos d'alguns difunts.

Per aquest motiu, en algun d'aquests nuclis s'hi faran actuacions. En el cas de Mencui, l'Ajuntament de Soriguera afirma que ben aviat s'hi col·locaran tanques per evitar l'entrada dels animals salvatges. Amb aquest mateix objectiu, el Parc Natural de l'Alt Pirineu serà l'encarregat d'instal·lar una porta al cementiri de Besan. Així mateix, l'entitat ha decidit tancar el de Norís per donar resposta a les diverses peticions rebudes.

Sant Sebastià, poble en runes


L'Anna Servent, veïna de Sarroca de Baén, a pocs quilòmetres de Sant Sebastià, encara recorda quan el poble es va anar despoblant. I amb els anys ha vist com les cases s'enrunaven. Servent visita el poble veí tot sovint i recorda com ja en dues ocasions el mur de contenció del cementiri ha cedit. Fins al punt de quedar al descobert fustes dels taüts i ossos dels morts. Aquesta veïna recorda haver tornat a enterrar les restes amb les mans. Al cap de poc, els murs es van refer.

El poble està pràcticament en runes, fins i tot l'església, però les creus dels difunts es mantenen a peu dret. Pràcticament, l'únic senyal que hi va haver vida al poble. Servent ha dit que veure caure les cases del poble "fa molta pena" i confia que el cementiri es mantingui. Allí hi té enterrats tots els seus "amics" del poble veí.
 

L'única creu del cementiri de Mencui, a Soriguera Foto: ACN


Mencui, un nucli amb una dotzena d'habitants


El cementiri de Mencui queda just a sota la carretera a l'entrada del poble. S'identifica perquè al mig d'un tros hi ha una creu amb flors lligades. No hi ha porta ni parets, solament una creu. Josep Nus, veí del poble, ha demanat a l'Ajuntament posar-hi tanques perquè els animals salvatges no hi puguin entrar.

Dia sí i dia també veu com els porcs senglars trepitgen les tombes. Aquest veí del Pallars vol evitar que un dia els animals es posin a furgar pel cementiri com fan en prats propers. L'Ajuntament de Soriguera, conscient de la situació, ja ha començat a treballar i ben aviat i posarà alguna mena de barana i una porta. D'aquesta manera el cementiri també quedarà ben delimitat.

Besan, poble semideshabitat sense carretera


La família d'Ignasi Sinfreu, veí de la Borda de Felip, és originària de Besan, un poble que no té carretera i que solament s'hi pot accedir a peu per un corriol d'uns tres quilòmetres. Recorda que quan van morir els seus padrins els van pujar amb l'ajuda d'animals a enterrar a Besan. Als seus pares ja els van enterrar al cementiri d'Ainet de Besan, poble a tocar de la borda on viu per més comoditat. Aquest veí vol que el cementiri d'aquest petit poble es conservi per record als seus avantpassats, però també pel record de tots els veïns del poble que hi són enterrats. Assegura que ja ha deixat escrit que quan ell mori, vol que l'enterrin a Besan.

Juntament amb altres veïns del poble, té cura que el cementiri no es malmetí. Sinfreu reflexiona i diu que per ell té més valor el cementiri que l'església del poble. Al cementiri de Besan costa que hi entrin cabirols o porcs senglars perquè està sobre una penya. El que sí que faran és posar-hi una porta. Aquesta obra la farà el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
 

El cementiri de Norís, al municipi d'Alins Foto: ACN


Norís, amb un sol habitant tot l'any


A Norís, al municipi d'Alins, solament hi viu un veí tot l'any. La tranquil·litat és absoluta tant que els porcs senglars campen lliurement. L'alarma va arribar el dia que van entrar al cementiri i van començar a furgar deixant alguns ossos dels difunts al descobert. El Parc Natural de l'Alt Pirineu es va encarregar de solucionar-ho i va posar tanques a tot el perímetre del cementiri per evitar el pas de fauna salvatge al cementiri.

Molts són els cementiris que queden desprotegits de la fauna salvatge, d'humitats que fan caure les parets o pateixen falta de manteniment. En alguns casos són els mateixos veïns els que es preocupen d'aquests espais i en altres els ajuntaments s'encarreguen d'aquesta feina.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu darrerament ha donat resposta a les peticions que li han arribat: tancar el cementiri de Norís i el de Besan (pendent de col·locar la porta). Com ha dit el veí de Besan, tot el que es faci als cementiris rurals és benvingut amb el principal objectiu de conservar aquests espais per al descans etern.
 


Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació