16 d'abril de 2024
crisi d'ucraïna

Arriben els primers refugiats ucraïnesos al Pallars

Tremp i la Torre de Capdella són els municipis que acullen les primeres famílies que fugen de la guerra

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Pallars Jussà | 10 de març de 2022 a les 12:30
Refugiats fugen de Mariúpol | Europa Press
El Pallars ja ha començat a rebre refugiats provinents d'Ucraïna. Els primers en arribar ho han fet a la ciutat de Tremp, i es tracta de dues dones amb els seus fills que van fer cap a la comarca la setmana passada a través de familiars o coneguts que actualment ja resideixen a la capital del Pallars Jussà. Una de les menors nouvingudes ja està en procés d'escolarització al col·legi Maria Inmaculada, mentre que l'altra família té dos adolescents que ja són a l'institut, tal com expliquen fonts de l'Ajuntament de Tremp. 


En aquest sentit, l'alcaldessa Maria Pilar Cases ha explicat a Pallars Digital que la gestió de la nova vida d'aquests menors nouvinguts -especialment pel que fa a l'escolarització- és una de les directrius més urgents i clares que els han fet arribar des de la Generalitat. A més, una de les joves també està en procés d'entrar a l'Escola Municipal de Música. Per altra banda, Cases exposa que tot i que aquestes dues famílies viuen en pisos de familiars o coneguts, des del consistori destinaran una persona perquè gestioni els habitatges que alguns veïns ja han posat a disposició dels refugiats que puguin arribar properament.

La Vall Fosca rebrà dilluns cinc refugiats més


Així mateix, està previst que dilluns que ve arribin a la Torre de Capdella cinc refugiats més. Segons informa l'ajuntament, es tracta de quatre dones i un nen de quatre anys que seran acollits en un pis propietat del consistori, i que també han arribat al Pallars per mitjà de familiars. Tal com expliquen a aquest diari fonts municipals, la qüestió va ser plantejada durant el darrer ple i va comptar amb el suport de tots els grups.


Les mateixes fonts expliquen que el consistori ja s'ha posat en contacte amb l'Escola de La Vall Fosca perquè el menor pugui assistir al centre de la Plana de Mont-ros, i que la direcció ja ha començat a realitzar els tràmits necessaris per poder admetre'l. Pel que fa a l'habitatge, asseguren que l'ajuntament disposa de dos pisos més que havien de sortir properament a concurs per lloguer social, però afirmen que els guardaran per si s'ha d'acollir més persones refugiades.
Tal com exposa a aquest diari una membre d'una de les famílies d'acollida de Tremp, el principal problema al qual s'enfronten molts dels nouvinguts, a banda de no disposar d'un lloc on viure, és el desconeixement de l'idioma. En aquest sentit, fonts de l'Ajuntament de la Torre de Capdella declaren que durant els primers dies d'estada de la família a la Vall Fosca podran disposar d'un intèrpret. Es tracta d'un resident del municipi, que parla l'ucraïnès i el romanès. En el cas de Tremp, també s'ha fet ús d'intèrprets en les trobades amb els refugiats.


Altres notícies que et poden interessar

​​


​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació